Zsarolás, vétó, hazugság: egymásnak feszült Márki-Zay és Gyurcsány

  • narancs.hu
  • 2021. október 13.

Belpol

Már nem pengeváltás, hanem nyílt háború zajlik az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei között.

Gyurcsány Ferenc vétózta meg, hogy ott legyek a hatpárti egyeztetéseken – mondta a 444.hu-nak adott, szerdán megjelenő interjúban Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője. Márki-Zay szerint hiába kezdeményezte ő még 2020-ban az ellenzéki összefogást, a DK elnöke megakadályozta, hogy a civilek képviseletében részt vehessen a pártok egyeztetésein.

Gyurcsány a Facebookon reagált az állításra, és lényegében lehazugozta a hódmezővásárhelyi politikust. „Péter, ne hazudj korán reggel! (…) Itt van előttem a pártelnökök 2020. október 1-i tanácskozásának jegyzőkönyve. Fájdalom Péter, de a jegyzőkönyv szerint nem mondasz igazat. Valójában senki, még az előterjesztő se akarta az MMM-et bevonni a pártközi együttműködésbe, mert az ugye nem párt. (A hatpártiban nemzeti- vagy európai képviselettel rendelkező pártok működtek együtt. Ez volt a szabály.) Szóval senki.”

Az interjúban ennél is keményebb állítás volt, hogy Márki-Zay szerint a DK részéről zsarolással próbálnak rávenni polgármestereket Dobrev Klára támogatására, azzal fenyegetőzve, hogy az adott közgyűlésben majd a DK-frakció megbuktatja a polgármestert, ha nem kap segítséget.

„Kérdezzék meg Karácsony Gergelyt, hogy ismeri-e ezt a zsarolási technikát.” – mondta a miniszterelnök-jelölt, a főpolgármester pedig egy háttérbeszélgetésen később meg is erősítette a zsarolásáról szóló félmondatot.

A 2021-es előválasztás témájában írt cikkeinket ide kattintva találhatják meg.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk