Idén 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, de a kormány nem tervez ünnepséget

  • narancs.hu
  • 2024. április 18.

Belpol

A kormány EU-ellenes szlogenjei ellenére a magyarok nagy többsége EU-párti. 

Május 1-jén lesz Magyarország európai uniós csatlakozásának huszadik évfordulója, de a Szabad Európa úgy értesült, hogy az Orbán-kormány nem tervez központi ünnepséget az emléknapra.

A lap információi szerint ugyanis a kegyelmi botrány kirobbanása óta a kormányban csak kármentés zajlik, lekerült a fókusz az uniós diplomáciáról is, bár 2024 júliusától Magyarország lesz az EU soros elnöke.

A lap úgy tudja, Medgyessy Péter volt szocialista kormányfő, aki az EU-csatlakozás idején volt a miniszterelnök, meghívást kapott Strasbourgba, ahol viszont a tíz tagország akkori vezetőivel megünneplik az unió történetének legnagyobb bővítését. 

Orbán Viktor jelenlegi kormányfő nyilatkozataiban rendszeresen ostorozza az Európai Uniót, a lap emlékeztet rá, hogy tíz évvel a magyar tagság kezdete után, a harmadik Orbán-kormány hivatalba lépésekor lekerült a parlamentről az Európai Unió zászlaja, és azóta sem került vissza.

Ennek ellenére a szerdán nyilvánosságra hozott Eurobarometer-felmérés szerint a válaszadó magyarok 77 százaléka szerint Magyarországnak előnyére vált a húsz éve tartó uniós tagság, és csak 17 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét. Uniós átlagban 71 százalékos azoknak az aránya, akik szerint országuk előnyére vált a tagság. A magyarok kétharmada derűlátó, egyharmada pedig borúlátó az EU jövőjét illetően. 

Magyarországon a 2003-as népszavazáson a választók 84 százalékos többsége döntött úgy, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz, amelynek így 2004. május 1-jén, vagyis idén éppen húsz éve vált teljes jogú tagjává. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.