Idén nem lesz béremelés, sikertelen volt a tanárok tárgyalása az államtitkárral

  • narancs.hu
  • 2022. november 7.

Belpol

Úgy jöttek ki az államtitkártól, hogy nem jött ki belőle semmi.

„Hihetetlen és megalázó, hogy a kormány képviseletében Maruzsa Zoltán államtitkár még mindig nem tudott előállni olyan javaslattal, ami legalább a pedagógusok napi megélhetési problémáit rendezi. Ez lenne az első lépés, hogy az oktatás rendszerszintű reformjáról egyáltalán beszélhessünk” – közölte a Tanítanék Mozgalom hétfő délutáni közleményében, miután kijöttek a köznevelésért felelős államtitkárral folytatott tárgyalásról a két nagy pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) képviselői.

Az Eduline híradása szerint a PSZ és a PDSZ többek között azonnali 45 százalékos béremelési követelésekkel érkezett a tárgyalásra, ezen felül azt szerették volna elérni, hogy heti 22 órára állítsák vissza a kötelező óraszámokat, illetve fizessék ki a helyettesítéseket. De a kormány még a kompromisszumos javaslatot sem hajlandó megfontolni. „Az igazság az, hogy nem vártunk mást attól a kormánytól, amelyiknek több mint egy évtizede lett volna bármilyen érdemi lépést tenni az oktatás rendszerszintű reformjának irányába. Erre azonban még csak ígéretet sem volt hajlandó tenni” - írja közleményében a Tanítanék Mozgalom.

Komjáthy Anna, a PDSZ választmányi tagja elmondta: Maruzsa az Európai Unióval kötött megállapodáshoz kötötte a tanárok fizetésemelését. Azonban az is elhangzott a sztrájkbizottsági tárgyaláson, hogy

idén egyálalán nem lesz tanári béremelés, 45 százalék meg különösen nem.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke elmondta, hogy az eddigiekkel szemben nem 2027-ig, hanem 2025 januárjáig tervezi a kormány a pedagógusok fizetését a diplomás átlagkeresetek 80 százalékához emelni. De az államtitkár azt nem tudta megmondani, 2023 januárjában milyen emelésre számíthatnak a tanárok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk