Így fejlesztik Orbánék az oktatást: oda jutottunk, hogy a béka segge alatt van az egyetemeink színvonala

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 16.

Belpol

Jobban teljesítő ország rosszabbul teljesítő egyetemei.

A világ egyetemeit összesítő sanghaji rangsorban mostanra egyetlen magyar egyetem sincs az 500 legjobb felsőoktatási intézmény között – írja a 444.hu, és azt is hozzáteszi, hogy a korábbi két legjobb egyetemünk, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) már csak a legjobb 600 intézmény közé fért be, ami a posztszocialista országok egyetemei között is a másodvonalnak felel meg.

Érdemes megemlíteni, hogy a legjobb 500-ba csupán hat volt szocialista ország egyeteme fért be (magyar egy sem, ugye). Ugyanakkor az valamennyire biztató, hogy ELTE-n folyik a legjobb matematikusképzés a volt szocialista országok egyetemei közül, és orvosképzésben is csak a prágai egyetem teljesít jobban az egykori szocialista országok közül a Semmelweis Egyetemnél. De versenyképes a társadalomtudományi képzések területén a Közép-európai Egyetem (CEU) is, amelynek ellehetetlenítésén erőt nem kímélve dolgozik a kormány.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.