Így foglalja el Orbán a Várat

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. márc. 02., 11:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mennyibe kerül Orbán régi álma, és mi lesz a következménye a Vár átalakulásának az elköltött százmilliárdokon túl? Cikksorozat a Magyar Narancsban.

A kormányzat egy része (Miniszterelnökség, Belügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium) és a Magyar Nemzeti Bank közpénzfaló alapítványai is a budai Várba tartanak, követve Orbán Viktor évtizedes lázálmát. Nyomukban átalakítják a királyi palotát, és már helyezkednek a baráti cégek is a jó lehetőségre. Az építkezésekre már elment 120 milliárd forint, a palota átalakítására 200 milliárdot szánnak, de ha minden megvalósul, ami a tervekben van, a szaldó akár az 1000 milliárdot is elérheti. Ha minden megvalósul, ami a tervekben van, akkor az elszálló milliárdok számítanak majd a legkisebb veszteségnek. Építészek szerint a rekonstrukció történelmietlen, az pedig, hogy (a Kossuth térhez hasonlóan) pont a Horthy-korszakot idézik meg, része a kormány múltrekonstrukciós kísérletének, és még a világörökségi címet is elveszíthetjük.

A költözések után több ezer hivatalnok fog naponta feljárni a Várba, ez pedig óhatatlanul átalakítja a Várnegyed jellegét. A jelenlegi infrastruktúra már most is alkalmatlan a lakók kiszolgálásra, ám most már viszont az új fideszes elit szempontjai a mérvadóak, még a turizmus is háttérbe szorul.

A Csikós udvar látványterve, a háttérben a visszaépíteni tervezett kupolával

A Csikós udvar látványterve, a háttérben a visszaépíteni tervezett kupolával

Fotó: Közti Zrt./MTI

A kormány szokása szerint próbálta titkolni mi és mennyiből történik a Várban, mi azonban megpróbáltuk összeszedni, amit eddig lehet tudni a Várnegyed átalakulásáról. Kétrészes cikksorozatunk első része az e heti Magyar Narancsban olvasható, ebben a három költöző minisztériummal, a Magyar Nemzeti Bank ügyeivel, valamint a Hauszmann-tervvel foglalkozunk. Íme egy, az egész költözést jól jellemző részlet a történetből:

Az MNB Pallas Athéné Geolpolitikai Alapítványa (PAGEO) az Úri utca 72.-ben építi fel központját. A Kapisztrán térnél található, amúgy rossz állapotban lévő épületet 795 millió forintért vásárolták meg. Az 1500 négyzetméteres házhoz egy 1700 négyzetméternyi, labirintusszerű pincerendszer is tartozik. Ez a föld alatti terület tavaly híresült el, mikor a 444 azt írta, hogy az irodák és oktatási termek alá egy komplett wellnessrészleget építenének. A lap birtokába került dokumentumokon ugyanis több pezsgőfürdő és egy nagyobb méretű medence is látható volt. A PAGEO szerint wellness nem, oktatási termek, könyvtár, tárgyaló és nyitott, közösségi terek viszont lesznek az épületben, illetve a Várnegyed legnagyobb pincerendszerében. Később aztán kiderült, hogy lesz itt még borozó és borospince is, és valahogyan mégis hasznosítani fogják a budai hegyek mélyéből előtörő termálvizet. Az építkezésekre eddig több mint 200 millió forint már biztosan elment. Ebből több mint 30 millió jutott a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető Raw Development Kft.-nek, és 131 millió a generálkivitelezőknek.

A PADA doktori iskolája

A PADA doktori iskolája

Fotó: PADA

A 60 milliárd forintból gazdálkodó Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) szintén a Várba készül. Az alapítvány a nem akkreditált doktori iskoláit vinné az első kerületbe, elvileg. Ehhez képest, ahogy azt tavaly megírtuk, az Úri utca 21. szám alatti régi budai városházában – ahogy azt a Narancs megírta – nem csak oktatási funkció kap helyet. Az ország egyik legértékesebb, 3500 négyzetméteres ingatlanának földszintjén ugyanis lesz étterem, lounge-kávézó, gourmet-szaküzlet és könyvesbolt is. A felújítás teljes körű lesz, hiszen az egész épületet teljesen kibelezték. Az építményt 1,85 milliárd forintért vásárolta meg az MNB az MTA-tól, a felújítás pedig hatmilliárd forintba kerül. A terveket és a műszaki ellenőri feladatokat a máltai DVM Design Kft. látja el (a DVM-hez köthető tulajdonosi kör régebb óta üzleti kapcsolatban van az MNB-vel. A jegybank tőlük vásárolta meg jóval áron felül, majdnem 18 milliárd forintért az Eiffel Palace irodaházat, és annak felújítását is ők végezhették el. Ez itt szerzett jövedelmet offshore cégekbe vitték ki a tulajdonosok, ahogy a DVM egyik birtokosa is egy máltai bejegyzésű társaság), míg a legnagyobbat feltehetően a kivitelező nyeri, mely nem más, mint a Mészáros Lőrinc-közeli Magyar Építő Zrt. A szintén Szemerey Tamáshoz köthető, legutóbb az Origót behúzó Száraz István tulajdonában lévő Frank Digital 5,5 millió forintért készíthet videódokumentációt a felújításról. A beruházás kapcsán még az MNB Papcsák Ferenc vezette felügyelőbizottsága is megemlítette, problémás kicsit, hogy a rekonstrukció többe fog kerülni, mint az épület vételára.

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2017. márc. 02., 11:10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  Cyrano
  2017. március 03., péntek 18:07
  bétom (4)
  35-40 milliárdba került volna, ami mára bőven megtérült volna. Ugyanis a minisztériumok egy helyre csoportosítása nagyon hatékony lett volna (pl. nem kellene védett futár), valamint a mostani műemlék épületek zabálják a pénzt (fűtés, védhetőség, kommunikációs hálózatok kiépítése, működtetése).
  Arról már ne is beszéljünk, mibe van a polgároknak a vidékre költöztetett minisztérium.:(

  A világon mindenütt igyekeznek kormányzati negyedet létrehozni, ja azok hülye nyugati kapitalisták, az állampolgár számonkéri a pénzszórást.:( (Minap láttam Angliában élő barát elszámolást kapott az adójáról. Kördiagrammal, mire mennyit költöttek. Itt meg ugye, nem kérdezzük a nagymamától a mákos bejgli árát.:( )
 2. 4
  bétom
  2017. március 03., péntek 14:31
  Emlékszik még valaki arra micsoda háborgás volt a Gyurcsány-féle terv (Nyugati mögötti terület)
  miatt? Most akkor melyik a luxus-beruházás? A stadionokról még nem is beszélve!
 3. 3
  szegedi789
  2017. március 02., csütörtök 14:36
  "Megskalpolni" örökös autokrátorunkat egy kupolával ?

  Bár még egy szögesdrótbajusz, és jövőre indulhat az ovis farsangon, mint a kivitelezésnél egy kicsit félrement II.Vilmos porosz császár ...

 4. 2
  Valakicske
  2017. március 02., csütörtök 14:33
  "Akarja-e ön, hogy a köztársaság államformájú Magyarország miniszterelnöke és saját pénzeloszó-, valamint rendfenntartó-intézményként kezelt minisztériumai a királyság jelképeként számon tartott budai Várba költözzenek?"
 5. 1
  rworse
  2017. március 02., csütörtök 12:41
  "...Papcsák Ferenc vezette felügyelőbizottsága..."

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra