Így foglalja el Orbán a Várat

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. március 2.

Belpol

Mennyibe kerül Orbán régi álma, és mi lesz a következménye a Vár átalakulásának az elköltött százmilliárdokon túl? Cikksorozat a Magyar Narancsban.

A kormányzat egy része (Miniszterelnökség, Belügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium) és a Magyar Nemzeti Bank közpénzfaló alapítványai is a budai Várba tartanak, követve Orbán Viktor évtizedes lázálmát. Nyomukban átalakítják a királyi palotát, és már helyezkednek a baráti cégek is a jó lehetőségre. Az építkezésekre már elment 120 milliárd forint, a palota átalakítására 200 milliárdot szánnak, de ha minden megvalósul, ami a tervekben van, a szaldó akár az 1000 milliárdot is elérheti. Ha minden megvalósul, ami a tervekben van, akkor az elszálló milliárdok számítanak majd a legkisebb veszteségnek. Építészek szerint a rekonstrukció történelmietlen, az pedig, hogy (a Kossuth térhez hasonlóan) pont a Horthy-korszakot idézik meg, része a kormány múltrekonstrukciós kísérletének, és még a világörökségi címet is elveszíthetjük.

A költözések után több ezer hivatalnok fog naponta feljárni a Várba, ez pedig óhatatlanul átalakítja a Várnegyed jellegét. A jelenlegi infrastruktúra már most is alkalmatlan a lakók kiszolgálásra, ám most már viszont az új fideszes elit szempontjai a mérvadóak, még a turizmus is háttérbe szorul.

A Csikós udvar látványterve, a háttérben a visszaépíteni tervezett kupolával

A Csikós udvar látványterve, a háttérben a visszaépíteni tervezett kupolával

Fotó: Közti Zrt./MTI

A kormány szokása szerint próbálta titkolni mi és mennyiből történik a Várban, mi azonban megpróbáltuk összeszedni, amit eddig lehet tudni a Várnegyed átalakulásáról. Kétrészes cikksorozatunk első része az e heti Magyar Narancsban olvasható, ebben a három költöző minisztériummal, a Magyar Nemzeti Bank ügyeivel, valamint a Hauszmann-tervvel foglalkozunk. Íme egy, az egész költözést jól jellemző részlet a történetből:

Az MNB Pallas Athéné Geolpolitikai Alapítványa (PAGEO) az Úri utca 72.-ben építi fel központját. A Kapisztrán térnél található, amúgy rossz állapotban lévő épületet 795 millió forintért vásárolták meg. Az 1500 négyzetméteres házhoz egy 1700 négyzetméternyi, labirintusszerű pincerendszer is tartozik. Ez a föld alatti terület tavaly híresült el, mikor a 444 azt írta, hogy az irodák és oktatási termek alá egy komplett wellnessrészleget építenének. A lap birtokába került dokumentumokon ugyanis több pezsgőfürdő és egy nagyobb méretű medence is látható volt. A PAGEO szerint wellness nem, oktatási termek, könyvtár, tárgyaló és nyitott, közösségi terek viszont lesznek az épületben, illetve a Várnegyed legnagyobb pincerendszerében. Később aztán kiderült, hogy lesz itt még borozó és borospince is, és valahogyan mégis hasznosítani fogják a budai hegyek mélyéből előtörő termálvizet. Az építkezésekre eddig több mint 200 millió forint már biztosan elment. Ebből több mint 30 millió jutott a Matolcsy György unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető Raw Development Kft.-nek, és 131 millió a generálkivitelezőknek.

A PADA  doktori iskolája

A PADA doktori iskolája

Fotó: PADA

A 60 milliárd forintból gazdálkodó Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) szintén a Várba készül. Az alapítvány a nem akkreditált doktori iskoláit vinné az első kerületbe, elvileg. Ehhez képest, ahogy azt tavaly megírtuk, az Úri utca 21. szám alatti régi budai városházában – ahogy azt a Narancs megírta – nem csak oktatási funkció kap helyet. Az ország egyik legértékesebb, 3500 négyzetméteres ingatlanának földszintjén ugyanis lesz étterem, lounge-kávézó, gourmet-szaküzlet és könyvesbolt is. A felújítás teljes körű lesz, hiszen az egész épületet teljesen kibelezték. Az építményt 1,85 milliárd forintért vásárolta meg az MNB az MTA-tól, a felújítás pedig hatmilliárd forintba kerül. A terveket és a műszaki ellenőri feladatokat a máltai DVM Design Kft. látja el (a DVM-hez köthető tulajdonosi kör régebb óta üzleti kapcsolatban van az MNB-vel. A jegybank tőlük vásárolta meg jóval áron felül, majdnem 18 milliárd forintért az Eiffel Palace irodaházat, és annak felújítását is ők végezhették el. Ez itt szerzett jövedelmet offshore cégekbe vitték ki a tulajdonosok, ahogy a DVM egyik birtokosa is egy máltai bejegyzésű társaság), míg a legnagyobbat feltehetően a kivitelező nyeri, mely nem más, mint a Mészáros Lőrinc-közeli Magyar Építő Zrt. A szintén Szemerey Tamáshoz köthető, legutóbb az Origót behúzó Száraz István tulajdonában lévő Frank Digital 5,5 millió forintért készíthet videódokumentációt a felújításról. A beruházás kapcsán még az MNB Papcsák Ferenc vezette felügyelőbizottsága is megemlítette, problémás kicsit, hogy a rekonstrukció többe fog kerülni, mint az épület vételára.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.