Így vették ki a közpénzt az érdi kézilabdából
CsozikLaszlo_2_1947_1250_top_story_lead.jpg

Így vették ki a közpénzt az érdi kézilabdából

  • narancs.hu
  • 2020. április 28.

Belpol

Az előző városvezetés több száz milliót adott a csapatnak, aztán az alpolgármestertől béreltek lakást, és használhatatlan 2RULE mezeket vettek.

„Véget vetünk a közpénzherdálásnak, -dézsmálásnak, annak a pénzszivattyúnak, ami az elmúlt évek alatt mindösszesen majd 3 milliárd forintot szívott fel a városlakók által befizetett adóforintokból!” Ezt írja Csőzik László, Érd októberben megválasztott polgármestere posztjában.

Az önkormányzat már korábban bejelentette, hogy megszünteti az élvonalban szereplő női kézilabdacsapatának támogatását, a sztárokat elengedték helyükre pedig fiatalokat szerződtetnek. Csőzik most részltesen írt a csapat pénzügyeiről.

2017-ben 275 millió, 2018-ban 359 millió, 2019-ben 388 millió forint önkormányzati támogatás ment a csapatot működtető Sport Kft.-nek, idénre pedig 700 milliós igényt nyújtott be a klub.

Az önkormányzat reklámszerződést is kötött a csapattal, 2019-ben havi 29 millió forintot, 2020-ban ennek dupláját, havi 58 milliót kellett átutalni a működéshez, írja a polgármester.

Csőzik szerint elődje, a fideszes T. Mészáros András képtelen volt szponzort találni a csapatnak, pedig a városban működik Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége is, ami évi 40 milliárd forintos bevétellel rendelkezik. A csapat viszont tőle vásárolt 2RULE mezeket 10 millió forintért. „ 150 darab 2RULE mez található a raktárban, amelyet soha nem viseltek, illetve 15 millió forint értékű sportfelszerelés, amely méretben nem alkalmas az utánpótlásnak“, írja Csőzik

A sztárjátékosok havi 1,5-2 millió forintos fizetést kaptak, egy részüknek pedig épp a fideszes alpolgármester és két rokona birtokában lévő cégtől béreltek lakást. A 9 érintett lakás bérleti díja ráadásul 2018-ban duplájára emelkedett.

A korábbi cégvezetés hibái miatt 31 millió forint TAO támogatást is vissza kell fizetni.

„A helyi politika bűncselekménygyanús összefonódásai és a tiltott pártfinanszírozás“ miatt a városvezetés feljelentést tett, az ügyben jelenleg is zajlik a rendőrségi nyomozás, írja Csőzik.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.