Meglepően alakult márciusban a temetkezések száma Budapesten

  • M. L. F.
  • 2020. április 28.

Belpol

Kikértük a Budapesti Temetkezési Intézet adatait.

Valami nagyon nem stimmel az autokráciából a diktatúrába tartó, a járvány által különösen sújtott Törökország halálozási adataival - ez derült ki a New York Times adatelemzéséből, amit az amerikai lap a múlt héten közölt.

A vizsgált halálozási adatokban ugyanis akkora ugrás következett be március eleje és április közepe között, amit nehezen lehet mással magyarázni, minthogy a török kormány a valóságosnál alacsonyabb adatot közöl a vírus áldozatairól, esetleg az elmaradt kezelések, orvosi beavatkozások miatt hunyhattak el sokan. A lap számításai szerint csak Isztambulban 30 százalékos volt a növekmény március 9. és április 12. között, miközben a kormány szerint április közepéig 1006 halálos áldozata volt “csak” a vírusnak.

De nemcsak a Recep Tayyip Erdoğan által vezetett Törökországban figyelt fel a média a statisztikákra. A Financial Times és az Economist más államok adatait is megnézte, és arra jutott, hogy másutt is megugrott a halálozás a korábbi évek átlagához képest az idei év első hónapjaiban, és ezek a számok jóval magasabbak voltak, mint a vírus áldozatainak hivatalos száma. Mi több, egyes országokban vannak arra utaló jelek, hogy a Covid-19 hamarabb megjelent és szedte az áldozatait, mint amiről a hivatalos szerveknek tudomása van.

A Financial Times 14 országot nézett meg, és arra jutott, hogy 122 ezerrel többen hunytak el márciusban és áprilisban, mint a korábbi évek azonos időszakában, holott a vírus bejelentett áldozatainak a száma 77 ezer volt.

Január-februárban csökkent a halálozások száma

Mivel a Financial Times által vizsgált országok között nem szerepel Magyarország, ugyanakkor az operatív törzset és a kormányt az egyes szakemberek, az ellenzék részéről rengeteg kritika éri, amelyek szerint nem informálják megfelelően az embereket, rosszul kezelik a járványt, megnéztük a hazai adatokat.

A Rákoskeresztúri új köztemető

A Rákoskeresztúri új köztemető

Fotó: MTI/Földi Imre

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásaiban cikkünk megjelenéséig nem találtunk még márciusi adatokat. Mint ismert, a veszélyhelyzetet a kormány március 11-én hirdette ki a vírus terjedése miatt, illetve a hivatalos közlés szerint március 15-én hunyt el az első beteg. Április 1-ig 20 volt az áldozatok száma. Ugyanakkor a KSH adatai alapján az a feltételezés minden jel szerint nem állja meg a helyét, hogy a vírus hamarabb megjelent és szedte az áldozatait, mint azt hivatalosan bejelentették.

Januárban és februárban ugyanis 3431-gyel kevesebben hunytak el, mint az előző év azonos időszakában. Januárban 15, februárban 13 százalékkal kevesebben hunytak el az egy évvel korábbihoz képest. Erre a KSH gyorselemzése némi magyarázatot is adott: “A jelentős csökkenés hátterében a tavalyihoz képest idén később és alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott.”

Kevesebb temetés márciusban

Ugyanakkor a Narancs.hu megkereste Magyarország legnagyobb temetkezési vállalatát, az évente 20 ezer temetkezési szolgáltatást végző Budapesti Temetkezési Intézetet.

Mint ismert, a járvány leginkább a fővárost érinti, jelenleg a regisztrált fertőzöttek száma 2649 fő, ennek 49 százalékát Budapesten detektálták. Ha a Pest megyei nyilvántartásba vett fertőzöttek számát is figyelembe vesszük, akkor a fertőzöttek 62,7 százalékát a közép-magyarországi régióban regisztrálták.

false

A fővárosi önkormányzat vagyonkezelője által felügyelt BTI január-februári adatai nagyrészt összhangban vannak a KSH által jelzett trenddel.

  • 2017. első negyedévében              4 816
  • 2018. első negyedévében              4 536
  • 2019. első negyedévében              4 566
  • 2020. első negyedévében              ‭4 141‬ temetést rendeltek meg.

Sőt, ha idén hónapokra lebontva nézzük az adatokat, akkor a 31 napos márciusban 168-cal kevesebb temetést rendeltek meg, mint a 29 napos februárban, illetve 163-mal kevesebbet, mint januárban.

Az adatok a BTI elhalálozás napja szerinti gyűjtésből származnak és a társaságnál megrendelt temetéseket tartalmazzák. Az egyéb temetkezési vállalkozók által a lakásról/kórházból elszállított azon elhunytakat nem tartalmazza, akiket az egyéb temetkezési vállalkozó nem a társaságnál hamvaszt és nem a budapesti köztemetők valamelyikébe helyez el.

A hivatalos adatok szerint a vírus március 4-én jelent meg Magyarországon, április 1-ig 525-re nőtt az esetek száma. Azt a hivatalos szervek is elismerik már, hogy a hatóságok túl kevés tesztet végeznek, így a fertőzöttek száma jóval több lehet, mint amennyiről a hatóságok számot adnak, a betegségnek pedig átlagosan két hetes a lefutása, így minden eddigi tapasztalat, és a vírusról szerzett eddigi tudás alapján áprilisban szükséges lehet megnézni a fenti adatok alakulását.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.