Itt a javaslat: a szociális ellátórendszerhez kerülnek az elfekvők

  • narancs.hu
  • 2022. november 16.

Belpol

Mindenkinek személyre szabott térítési díjat kell majd fizetnie, vagy haza kell vinni a beteget. 

A kórházak helyett a szociális ellátórendszerre bízná a kormány azoknak a tartós ápolásra-gondozásra szorulók ellátását, akik valójában nem igényelnek kórházi szintű ellátást, mégis az ápolási osztályokon vannak – derül ki egy kedden késő este beadott törvényjavaslatból.

A köznyelvben csak "elfekvőként" hivatkozott osztályokról van szó, a frissen beadott jogszabály szerint pedig "a szociális ellátórendszer keretein belül működő szakápolási központok" veszik át az eddig az állami egészségügy keretében végzett tartós ápolás-gondozás feladatát. A javaslat szerint a kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnek az ágyak, a személyzet és a betegek is.

A szakápolási központokban ugyanakkor térítési díjat kell fizetni. Ezt személyre szabottan fogják meghatározni a páciens jövedelem- és vagyonnyilatkozata alapján, amit be kell nyújtani. 

A javaslat szerint a beteget és hozzátartózóit az átvételről időben tájékoztatni kell, akik aztán eldönthetik, hogy "elfogadják-e az ápolását, gondozását a szakápolási központban", ha nem, a kórházi ápolása viszont a páciensnek nem indokolt, akkor hazaküldik.

A javaslat alapján ugyanakkor a "szakápolási központba" való átkerülés nem jelentené feltétlenül a betegek fizikai áthelyezését valahova máshova, mert a szöveg szerint az ágyakat és a személyzetet egyszerűen átadják a szociális ellátórendszernek. 

Azt hogy melyik intézményeket érinti majd a fenntartóváltás, csak később fog kiderülni, a javaslat szerint az átadó intézményt és a befogadó intézményt is Pintér Sándor fogja rendeletben kijelölni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.