Jakab Péter lett a Jobbik új elnöke

  • narancs.hu
  • 2020. január 25.

Belpol

Sneider Tamást váltja pártja élén. A párt kongresszusi küldöttjeinek 87,8 %-a támogatta.

Jakab Pétert választották meg a Jobbik elnökévé a párt tisztújító kongresszusán – írja a párthoz közeli Alfahír.Bár korábban jelentkezett ugyan rajta kívül más is a posztra, de Lokody Levente nem tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges alapszervezeti ajánlásokat, 99,6 százalékuk ugyanis Jakab Pétert jelölte a Jobbik elnökének. A küldöttek végül most szombaton Jakabot 87,8 százalékban támogatták.

A kongresszus később hat alelnököt is választ.

Jakab Péter neve tavaly október elején merült fel, mint lehetséges pártelnök, miután Sneider Tamás bejelentette, hogy sem az elnöki posztra, sem más tisztségre nem pályázik majd. Október végén aztán mégsem lett elnök, inkább elhalasztották a döntést, amit végül most 2020. január 25-én hoztak meg.

A szombati kongresszuson arról is döntöttek, hogy az új elnökség 2022. június 30-ig kapja a megbízását, így a tervek szerint a következő országgyűlési választást Jakab elnökségével csinálják majd végig.

„A változás lehetőségét ne vitassuk el senkitől"

Indul a Jobbik elnöki pozíciójáért, a pártból olyan kormányváltó erőt akar kovácsolni, amely nem fél az ellenzéki együttműködéstől, s ha kell, dominálja azt. A párt jelenlegi frakcióvezetőjével néppártosodásról, megújulásról, árulókról és hitelességről beszélgettünk. Magyar Narancs: Beszélt Vona Gáborral, mielőtt eldöntötte, hogy indul a Jobbik elnöki pozíciójáért? Jakab Péter: Szoktunk beszélgetni, de viszonylag ritkán.

Neked ajánljuk