Jakab Péter: Szeretnének politikai hullának látni, de nem sikerült megölni

  • narancs.hu
  • 2022. május 11.

Belpol

A Jobbik hétvégén újraválasztott elnöke szerint „Jakab Péter él, és élni fog, a pártjával együtt".

Jakab Péter a Jobbik hétvégi tisztújító kongresszusa után adott interjút a Telexnek, amelyben beszélt a parlamentben betölteni tervezett szerepéről, valamint pártja és a Mi Hazánk Mozgalom kapcsolatáról is. Mindemellett szóba került a múlt héten kirobbant botrány is, miszerint Szilágyi György élettársának állítása szerint egy vidéki párteseményen egy korábbi jobbikos polgármester megpróbálta megerőszakolni őt.

A Jobbik frissen újraválasztott elnöke a Telexnek elmondta, a parlamenti felszólalásainak stílusa nagymértékben függ a magyar emberek véleményétől, mivel ő maga általában az utca emberének hangját szokta bevinni a parlamentbe. Arra a kérdésre, hogy mennyiben érzi ezt a karaktert ellene fordíthatónak, amikor a kormánymédia a hatmillió forintos fizetéséről és a sokak számára elképzelhetetlen életmódjáról ír, Jakab Péter úgy válaszolt, attól még nem akar másként élni, mert jobban keres, mint az átlag magyar ember. A Jobbik elnöke emellett úgy érzi, nem a Fidesznek kell megfelelnie, hanem a magyar embereknek.

Az ellenzék választási kudarcáról Márki-Zay Péterre utalva úgy nyilatkozott: „Lehet, hogy nem Jakab Péterre mondtak nemet a választók április 3-án, hanem az összefogás arcára és emblematikus szereplőjére.” Jakab a vereségben érzett felelősségével kapcsolatban hozzátette:

„Nekem főképp akkor lett volna felelősségem, ha nem vagyok képes a Jobbikot összefogás-kompatibilissé tenni.”

A Jobbik összefogásban betöltött jövőbeli szerepéről Jakab Péter elmondta, szerinte a konstrukciót és az összefogás mélységét is át kell gondolni, és lehetséges, hogy ezeket a választásokhoz kell igazítani. Emiatt úgy látja: „Az EP-választáson inkább a sokszínűségre, a következő önkormányzati választáson pedig ismét az egységre kell helyezni a hangsúlyt.  

A Mi Hazánk Mozgalom parlamentbe kerülésével kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Ők a Fidesz akaratából léteznek, a Fidesz érdekében.” Jakab szerint a Mi Hazánk jelenléte hattal több mandátumot jelent a Fidesznek, Toroczkai László hétfői felszólalását pedig nagyon gyengének érezte. Arra reagálva, hogy a Mi Hazánk politikai hullának nevezte, Jakab megjegyezte:

„Értem én, hogy szeretnének politikai hullának látni, de ahogy a mellékelt ábra mutatja, nem sikerült megölni.”

A Jobbik elnöke hozzátette: „Jakab Péter él, és élni fog, a pártjával együtt.”

Arra a kérdésre, hogy várható-e valamilyen együttműködés a Mi Hazánk és a Jobbik között a parlamenti munkában, esetleg közös törvényjavaslatok, Jakab Péter úgy reagált, több mi hazánkos javaslat – például a pedofilok kémiai kasztrálása vagy a mentelmi jog eltörlése – régi jobbikos programpont. Jakab szerint minden a javaslatoktól függ, azt azonban

kizártnak tarja, hogy a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom szövetsége erősítené a jobboldali ellenzéket, mivel úgy gondolja, a két párt nagyon távol áll egymástól.  

A hétvégi tisztújítással és Stummer János Jobbikból való távozásával kapcsolatban Jakab elmondta, Stummer nem közölte vele korábban, hogy kilépne a Jobbikból. A párt elnöke úgy véli, nem lesznek követői Stummernek, mivel a tisztújítás folyamata is rendkívül kulturáltan zajlott le, a korrekciók fontosságát pedig ő maga is elismerte a kongresszus előtt. 

A Jobbikban kitört botránnyal kapcsolatban a párt elnöke azt hangsúlyozta, szeretné tudni az igazságot, de ő nem nyomozó hatóság, azt pedig nem tudja elfogadni, hogy Szilágyi György azért nem tett feljelentést még decemberben, mert nem akart a pártnak hátrányt okozni a kampányban, a tisztújítás előtt két héttel azonban mégis megtette. Ezzel együtt Jakab megjegyezte: „Ha valaki erőszakot követ el, annak egészséges közösségben nincs helye”.

Szilágyi György Jobbikban betöltött kérdéses szerepéről a párt elnöke egyébként úgy nyilatkozott, nem erősíti a bizalmat, hogy jobbikos belső levelezést szivárogtatott ki a volt jobbikos Varga-Damm Andrea felé. Azzal kapcsolatban pedig, hogy mindez mennyiben veszélyezteti Szilágyi helyét a pártban, Jakab Péter úgy fogalmazott: „aki leveleket szivárogtat ki, azt nem nagyon szoktuk tolerálni, mert sérti az egész közösség érdekét.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk