Jakab Péter szerint sem a halál, sem a hülyeség nem válogat pártszimpátia alapján

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Belpol

Szerinte Márki-Zay nyilatkozatával igenis van probléma.

"Egészen abszurd maga a felvetés is, hogy a COVID áldozatai között milyen arányban vannak fideszes vagy ellenzéki szavazók. Politikusként két dolog érdekelhet: hogy a gyászolók minél hamarabb megnyugvást találjanak, és hogy a kormány elhibázott járványkezelése ne szedjen több áldozatot. A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem" - mondta el Jakab Péter az Alfahírnek adott interjújában kedden.

Ezzel a Jobbik elnöke Márki-Zay Péter újévi köszöntőjére reagált, ahol elhangzott az a mondat, hogy "a Covid miatt is megtizedelt időskorú magyar lakosság nagyobb része szavazott a Fideszre, de a fiatalok, akik most csatlakoztak az ellenzékhez, ők kormánykritikusok."

Jakab megjegyezte: "Mivel nem az elmúlt 30 év politikáját akarom folytatni, ezért nem kezdek el vállalhatatlan mondatokat megmagyarázni."

Ezzel az állítással szerintem igenis probléma van.

Az interjúban emellett szó esett sok mindenről, például az elszámoltatásról, a közös listáról, vagy az ellenzéki programalkotásról, amellyel kapcsolatban Jakab megjegyezte, hogy a közös alap már az előválasztás előtt megszületett, de "meghagytuk a miniszterelnök-jelöltnek azt a lehetőséget, hogy ő maga formálja véglegessé a közös ellenzéki programot. Természetesen, itt sem lehet megkerülni az ellenzéki szakpolitikusokat, minden egyes döntés mögött ki kell alakítani a konszenzust. Több ezer döntés született így, a rendszer működik, csak sok munkával jár, de ezt nem lehet megspórolni."

A hetedik frakcióról, amelyet Márki-Zay támogat, a Jobbik elnöke azt mondta, hogy már korábban is világossá tette az álláspontját, mely szerint nem támogatja azt. "Bízom benne, hogy a hat ellenzéki párt egységet fog mutatni ebben a kérdésben is, a miniszterelnök-jelölt pedig nem mehet szembe az egységgel" - mondta, majd hozzátette, hogy szeretné, ha erről napokon belül döntés születne, ugyanis már így is késésben van az ellenzék.

Az egységes ellenzék kampányarculatára, a program véglegesítésére kellene koncentrálnunk, ehelyett egy korábban szavak szintjén sem létező frakcióról beszélünk.

A kampány finanszírozásáról Jakab azt mondta, hogy már az előválasztás sem volt olcsó, a Jobbik pedig "kétszer annyi anyagi erőforrást invesztált és mozgósított az előválasztás során, mint a többi párt. A közös kampányba is összegszerűen mi tesszük be a legtöbb pénzt, 60 millió forintot."

Majd Márki-Zay Péter anyagi támogatását kérte:

Én most már a közös miniszterelnök-jelölt anyagi támogatását is kérem, hiszen az üzletemberek, a pénzügyi körök őt keresik meg, és így neki is nagyobb áldozatot kell vállalnia, hogy a billegő körzeteket megnyerje az ellenzék.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.