Jávor: „Áder annyiban különbözik Németh Szilárdtól, hogy pacal helyett halászlét főz”

  • narancs.hu
  • 2019. június 28.

Belpol

Jávor Benedek reagált Áder János pénteken a klímapolitikáról adott interjújára, amelyet a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában sugároztak.

A köztársasági elnök szerint Magyarország teljesíteni fogja a klímavédelem ügyében 2030-ra vállalt kötelezettségeit, valamint kiemeli, hogy ugyanannyival csökkent a szén-dioxid kibocsátás, mint Dániában.

A Facebookon tett reagálásban a Párbeszéd politikusa, Jávor Benedek kifejti, hogy a magyar kormány nem teszi meg az elengedhetetlen lépéseket, sőt még akadályozza is azokat, és véleménye szerint Áder János szavai a semmibe hullnak, ha eljátsza a felelősségteljes „zöld” elnököt, ám a kormánnyal nem konfrontálódik.

„De amíg új területet talál, ahol békésen elmolyolgathat anélkül, hogy véleményt kellene mondania a kormányról (javaslom esetleg a nemzetközi hímzőkörök felkarolását), addig is jó lenne egy picit jobban felkészülni, mielőtt a nyilvánosság előtt a szájára veszi a klímaváltozás ügyét.” Jávor szerint ugyanis nincsenek 2030-ra kötelező állami célok, amelyeket Magyarország teljesíthetne, mégis a köztársasági elnök ezt a célt mindenképp el szeretné érni.

A kötelező állami célok helyett van a Nemzeti Energia-és Klímaterv, amelyben a tagállamok az Európai Bizottságnak mutatják be azokat a lépéseket, amelyekkel a közös európai célok teljesítéséhez járulnak hozzá. A volt Európai Parlamenti képviselő pontosít a Dániával kapcsolatos adatokon és kifejti minek köszönhető a magyarországi szén-dioxid kibocsátás csökkenése.

A Facebook bejegyzés végén Jávor Benedek azt üzeni Áder Jánosnak, hogy „megváltozni nem fognak, de legalább ön abbahagyhatná ezt a zöld idétlenkedést. A valóságban önt nem lehet megkülönböztetni Németh Szilárdtól. Talán annyiban, hogy pacal helyett halászlét főz. A többi egységes, tömbszerű sötétség.”

Figyelmébe ajánljuk