Málta jó hírét féltik a fideszesek, ezért nem szavazták meg az oknyomozó újságíró meggyilkolásának kivizsgálását

Belpol

Mert a Fidesz szerint mindez csak ürügy arra, hogy politikai támadást intézzenek a szigetország ellen, megkérdőjelezzék annak jogállamiságát.

Az Európa Tanács döntése szerint három hónapon belül független és nyilvános vizsgálatot indítanak a máltai oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának ügyében.

A meggyilkolt újságíró többek között a kormányzati és ellenzéki korrupciót, illetve a máltai elit alvilági, orosz és azeri kapcsolatait igyekezett feltárni.

Az Európa Tanács kérdésének 72 igen, 18 nem, 3 tartózkodás lett az eredménye. A javaslatra két olasz kormánypárt és Berlusconi pártjának egy-egy képviselője, egy ciprusi szocialista képviselő, Erdoğan pártjának négy török képviselője, hat azerbajdzsáni, valamint négy fideszes képviselő szavazott nemmel.

Megkérdeztük a magyar képviselőket, mégis mivel indokolják, hogy nemmel szavaztak az újságíró meggyilkolásának feltárásáról szóló ügyben. Szokás szerint felettébb érdekes az érvelés...

A Fidesz sajtóosztályának közlése szerint ugyanúgy sürgetik Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának kivizsgálását, mint mások. "De felháborítónak tartjuk, hogy a szóban forgó határozati javaslat arra használja ki ezt a tragikus esetet, hogy támadást indítson az Európa Tanács egyik tagállama, Málta ellen."

Kérdésünkre a párt azt válaszolta, hogy meglátásuk szerint a szóban forgó javaslati szöveg "alig ötöde foglalkozik az újságírónő meggyilkolásával, ami csak ürügy arra, hogy politikai támadást intézzenek a szigetország ellen, megkérdőjelezzék jogállamiságát. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése egy politikai testület, amely ennélfogva politikai, nem pedig jogi véleményt képes kinyilvánítani."

Figyelmébe ajánljuk