Jelen állás szerint koncertek és fesztiválok még mindig nem lehetnek

  • narancs.hu
  • 2021. április 27.

Belpol

A zenés, táncos rendezvényeket egy az egyben tiltja a kormány a következőkben is.  

Hétfőn a Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, amely rögzítette, hogy milyen szolgáltatás fognak megnyitni a 4 millió beoltott elérésekor.

A rendelet szerint védettségi igazolvánnyal számos eseményt és helyszínt lehet majd látogatni, így lehet például majd edzőterembe, uszodába, jégpályára, állatkertbe, vadasparkba, múzeumba, színházba, moziba és könyvtárba menni, valamint sportrendezvényre is, de a rendelet egy külön pontjában kikötik, hogy 

"A zenés, táncos rendezvény e rendelet alkalmazásában nem minősül kulturális eseménynek, így zenés, táncos rendezvényt tilos szervezni, tartani, illetve tilos a zenés, táncos rendezvény helyszínén (...) tartózkodni."

A rendelet egy másik pontjában pedig azt is kikötik, hogy "a vendéglátó üzletben tilos zenés, táncos rendezvényt szervezni, illetve tartani". 

Ez alapján pedig az állós koncertek, vagy egyszerűen a szalonzene is szabálytalan, annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteki rádióinterjújában a "tánc- és zeneművészeti eseményeket" is felsorolta, mint védettségi igazolvánnyal majd látogatható esemény, de ezek szerint csak az ülős koncertekre gondolhatott.  

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?