Orbán: Jövő héten védettségi igazolvánnyal megnyitnak a szolgáltatások

Belpol

Megvan a 3,5 millió beoltott - jelentette be a kormányfő a rádióban, ahol a jövő heti, 4 millió beoltottnál következő intézkedésekről is beszélt. 

Ma hajnalban azt közölték velem, hogy 3 millió 500 ezer , tehát a teraszok nyithatnak, rám is vár egy korsó sör a teraszomon - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Orbán beszélt a WHO európai igazgatójával folytatott egyeztetéséről, azt mondta, arról nem kérdezte meg, hogy korai-e a nyitás, de izgalmas beszélgetés volt, inkább a pozitívumokat emelte ki, miszerint Magyarorzság példaértékűen kezelte a járványt, és arról is volt szó, hogy a következő években az emberiség okosabb lesz-e egy hasonló járványnál.

"A nyitást nem a WHO-tól tettük függővé, hanem saját szabályok szerint haladunk" - fogalmazott Orbán. 

A 3,5 millió beoltott emberhez kapcsolódó szabályokról azt mondta, a teraszok nyitása miatt szükség volt még néhány szabály módosítására, ugyanis az emberek jobbkedvűek lesznek, így több idő kell a hazaéréshez, ezért a kijárási tilalom 11-kor kezdődik

Azt is mondta, a jövő hét közepén várhatóan meglesz a 4 millió, és ahhoz kapcsolódóan is lesznek további intézkedések: 

Szerdán-csütörtökön megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azok előtt, akik már rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. 

Felsorolta azt is, hogy milyen szolgáltatásokat lehet elérni majd az igazolvánnyal:

  • színházak,
  • tánc- és zeneművészeti események,
  • cirkusz,
  • mozik,
  • edző- és fitnesstermek,
  • uszodák, közfürdők, 
  • jégpályák,
  • állatkertek, vadasparkok,
  • kalandparkok, 
  • vidámparkok,
  • játszóházak, 
  • könyvtárak, 
  • múzeumok,
  • sportesemények,
  • kinyithatnak a szállodák, fogadhatnak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégeket,
  • és az éttermek belső termeit használhatják az igazolvánnyal rendelkezők. 

Az iskolák alsó tagozatának kinyitási tapasztalatairól azt mondta, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszámolója szerint a vártnál jobban alakultak a dolgok, több mint 50 százalék ment iskolába, óvodába, és a számuk emelkedik, jövő héten magasabb is lesz. 

Beszélt arról is, hogy bár az oltások hatékonyságáról ismét folyik egy vita, de őt úgy értesítették, hogy aki egy oltást már kapott, annak a visszabetegedése 1 százalék körüli, tehát aki egy oltást kapott, az már nagyjából védettnek számít. 

A veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó kérdésre Orbán kifejtette, hogy bár a számok biztatóak, és a nyitás szele is itt van, illetve lehet, hogy a jövő hétre a felnőtt lakosság több mint fele már védett lesz (a betegségen átesettekkel együtt összesen 4,5 millióan), de sokan nincsenek még beoltva.

Megemlítette azt is, hogy indítottak egy új internetes felületet, amin keresztül időpontot lehet kérni az oltásra. "Most már nem is egészségügyi vészellátás van, hanem szolgáltatás" - kommentálta. Hozzátette, "fontos, hogy az oltásellenesek hangját túlkiabáljuk", mert ez szerinte az egész ellenzék. "Most egy másik oltásellenes ravaszkodásnak vagyunk a tanúi" - fogalmazott, mondván hogy most olyan hangok jelentek meg, hogy nem is biztos, hogy elég hatékonyak a vakcinák, de Orbán szerint ez nem igaz, és minden vakcina ugyanolyan hatékony. Azt is mondta, hogy vakcinák nagy mennyiségben érkeznek, és meg tudják duplázni a beoltottak számát.  

A tervek szerint május közepén előállhat az a helyzet, hogy a regisztráltak száma és a beoltottak száma metszi egymást,

ezután "a világban élő magyarok következnek", akik szintén jöhetnek majd oltatni Magyarországra.

Hozzátette azt is, hogy a 16-18 évesek a szakemberek szerint beolthatóak, de csak Pfizert adnának nekik, és utasítást is adott, hogy megfelelő mennyiségű Pfizer-oltóanyagot különítsenek el nekik. 

A 12-16 évesek oltásáról azt mondta, ezt még nem merik vállalni, ehhez még kell pár vizsgálat, de a védettségi igazolvánnyal látogatható eseményekre a szülők magukkal vihetik a gyerekeket, akik ott nem lesznek veszélyben, mert úgyis csak védett emberek lesznek körülöttük.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, "a cselekvőképesség a fontos", mert mi lesz, ha a parlament elmegy nyári szünetre. Szerinte ezért fontos, hogy a kormány erős felhatalmazással rendelkezzen akkor is, ha a képviselők nincsenek a parlamentben. Orbán úgy fogalmazott, hogy szerintem jól döntöttek, hogy beadták ezt a törvényjavaslatot, és meghosszabbítják a szükséges intézkedéseket, de közben újraindítják az országot, és egyre kevesebb korlátozás lesz, vagyis nem arról van szó, hogy zárva maradna az ország. 

"Az emberben van egy rossz érzés, amikor a halottak számával vívnak politikai csatát" - kommentálta Orbán azt, hogy Magyarországon milyen magas arányú a halálozás. Azt mondta, neki egy ember halála is fáj, aki nem halt volna meg, ha nincs járvány, de az EU-nak van egy adatszolgáltatási felülete, ahol közlik, hogy az utolsó békeévhez képest mennyien haltak meg a covidos évben, ez egy valós szám, és ez alapján ha nem is lehet ebben jól állni, Magyarország inkább a jobban teljesítő országok között van. 

Azt is megismételte, hogy Magyarország egy másik logikát követ a halálozások vezetésében, mert nem tesz különbséget aközött, hogy "covidban vagy coviddal" hal meg, ilyen a magyar egészségügyi statisztika, az európai statisztikákban viszont van különbség. 

Az orosz vakcina elfogadottságára vonatkozó kérdésre azt mondta, túl sok érdek van itt a háttérben és összekeveredtek a szempontok egymással. Szerinte amikor egy-egy vakcina hatásossságát megkérdőjelezik, akkor lehet, hogy gyógyszergyári érdekekről van szó, pénzről, illetve geopolitikai érdekeket is belekevertek, miszerint a nyugati vakcina jó, a keleti rossz.

"Magyarország azért áll jól az oltásokal, mert senki nem mondhatja meg neki, hogy mit tegyen" - tette hozzá. 

A költségvetésről azt mondta, a magyar jogrendszer nagyvonalú és bölcs, hagy lehetőséget a költségvetés módosítására, és Orbán nem is tudja azt ígérni, hogy nem kell majd módosítani. A 2021-es év most beadott költségvetési módosítása a gazdaság újraindításáról szól, és a 2022-es is arról fog szólni. 

Erről azt mondta, bár most még az egészségügyre és a betegekre gondol mindenki, de hamarosan elő fog jönni mindenkinek az agyában az újraindítás, és ez a cél. Ezt szolgálja az otthonteremtési hitel, az újraindítási hitel, a bértámogatást májusra is ki fogják fizetni a vendéglátósoknak. 

Orbán azt is elmondta, hogy ma Brüsszelben fog tárgyalni a helyreállítási alapról. Arról, hogy Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szerint a kormány csak látszategyeztetést folytat erről, Orbán azt mondt, az egyeztetések rendjét jogszabályok rendezik, a kormány ezeknek mindig is alávetette magát, az egyeztetések rendben lezajlottak.

Azt is mondta, Brüsszelben nem akar erről tárgyalni, mert ez rendezve van, őt sokkal inkább az EU jövője érdekli, hogy olyan helyreállítási programot indít el az EU, amilyen eddig nem volt, és hogy erre lesz-e példa a jövőben is, hogy hogyan készül fel az EU a következő járványokra, és hogy milyen lesz a kapcsolatuk az új amerikai vezetéssel, beszorul-e az EU az USA és Kína közé.

Kifejtette, hogy "a vezetésnek is megvan a maga szabályrendszere", így például amikor az embert kiengedik a gyakorlópályáról a forgalomba, akkor azt mondják, hogy ne a kerekek elé nézzen, hanem előre, és így van ez a kormányzással is. 

"Utcai harcosok antikommunista világából érkezem, ahol azt kiabáltuk a rendőröknek, hogy 'vettünk nektek Yamahát', és azt gondoltuk, hogy a rendőrök az elnyomó hatalmat képviselik"

- mondta Orbán arra a kérdésre, hogy milyen most a rendőrök helyzete. Hozzátette, bár ez nem volt olyan régen, most már az emberek nem elnyomó hatalmat látnak bennük, hanem valóban a rend őreit, a rendőrség helye az emberek fejében a tiszteletreméltó foglalkozások közé van besorolva. Szerinte most egyszerre kellett a migránsokkal szemben a határokat védeni, meg a járvány miatti határrendészeti intézkedéseket is végrehajtani, és az, hogy úgy vagyunk túl a félháborús állapotokon, hogy nem volt káosz, a rendőröknek köszönhető. Az orvosok és ápolók mellé a rendőröket is oda kell gondolni, és meg kell köszönni a munkájukat - tette hozzá. 

 

Figyelmébe ajánljuk