Demeter Szilárd a Diákvárosba építené az új OSZK-t is

  • narancs.hu
  • 2021. április 27.

Belpol

Az SZFE-nek is lenne hely az új területen. 

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új, 21. századi igényeknek megfelelő épületét is a Diákvárosban húzná fel a Petőfi Irodalmi Múzeum - írja a Népszava.

A lapnak Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója erősítette meg, hogy a kínai egyetem mellett a Budai várból kitelepítendő Széchenyi Könyvtárnak és más kulturális intézményeknek is a Diákvárosban és környékén keresnének új helyet.

A terület déli csücskét eleve kulturális célokra szánták, itt épülhetne fel a PIM főigazgatójának álma, az OSZK mellett a Nemzeti Filmintézetet, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI), illetve ezek csatolt intézményeit magába foglaló – „edukációs-kulturális erőtér” vagy legalábbis egy része.

Demetert januárban újabb két évre a nemzeti könyvtár és az irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá nevezték ki, és a lap beszámolója szerint elsőként arról szeretné meggyőzni a kormányt, hogy az OSZK végleges új központjának megépüléséig jelenlegi helyén maradhasson, ne kelljen közben átmeneti otthonba költöznie.

„Épp az imént egyeztettünk a Budapesti Fejlesztési Központtal (BFK), akik előkészítik a projektet. Jelen pillanatban az igényelt négyzetméterszámot tudjuk megadni, illetve azokat a szakmai koncepciókat, amelyekből a tervezők megérthetik, hogy a két – hozzám tartozó – intézmény (az OSZK és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet (OSZMI)) mit szeretne jövőképként. Mindkét intézmény esetében az ott dolgozókra, illetve vezetőkre bíztam, hogy álmodják meg tudásuk szerint a lehető legjobb, világszínvonalú szakmai koncepciót. Bízom bennük, képesek erre. Minden más (terület, tervpályázat, megvalósítási ütemterv stb.) a BFK és a kormány döntési kompetenciája" - válaszolta Demeter Szilárd a lapnak.

Arra a felvetésre, miszerint így tovább csökkenne a kollégiumok elhelyezésére rendelkezésre álló terület, Demeter azt válaszolta, hogy „a leendő Diákváros környékén még bőségesen található olyan ingatlanfejlesztési terület, ahol elférhet egy ilyen jellegű ingatlanfejlesztés. Már ha a kormány úgy dönt, hogy oda telepíti ezeket. Fürjes Balázzsal és Káel Csabával több lehetséges helyszínről is beszéltünk, de dönteni a kormány fog. Nem venném a bátorságot, hogy helyettük döntsek”.

Demeter arra nem válaszolt, hogy mikorra készülhetnek el a tervek, az épületek.

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester a Népszavának azt mondta, az atlétikai központtal kapcsolatos megállapodás részeként a kerület felajánlott egy nagy rozsdaövezeti területet az OSZK új épületének megépítésére, az önkormányzat pedig hozott egy határozatot, miszerint támogatja, hogy a kormány az adott helyszínt ebből a szempontból megvizsgálja. "De azóta egyetlen egyszer sem egyeztettünk ebben az ügyben" - tette hozzá. 

Figyelmébe ajánljuk