Jelentést készít az MTA az OMSZ augusztus 20-i előrejelzéséről

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 24.

Belpol

Megnézik, hogy az adott helyzetben elvárható gondossággal jártak-e el.

Freund Tamás, az MTA elnöke is megszólalt az Országos Meteorológiai Szolgálat kirúgott vezetőinek ügyében.

Az MTA-elnök közleménye - fogalmazzunk így - kevésbé karcosra sikeredett, mint az MTA köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör ugyanebben az ügyben kiadott állásfoglalása.

Freund azt írja, "híradásokból arról értesült a közvélemény, hogy az idei augusztus 20-ai ünnep kapcsán az OMSZ feladatellátása súlyos kormányzati kritikát kapott. A részletek azonban nem ismertek kellő mértékben ahhoz, hogy arról állást lehessen foglalni és orvoslására javaslatot lehessen tenni."

Az elnök ezért felkérte Geresdi Istvánt, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottságának elnökét, hogy bizottságával készítsen egy jelentést két kérdés megválaszolására:

  • Az augusztus 20-ára vonatkozó előrejelzés kapcsán a rendelkezésére álló eszközök, szoftverek és adatok birtokában az OMSZ az adott helyzetben elvárható gondossággal járt-e el?
  •  Milyen módon tud támogatást adni a tudományos közösség (egyetemi és kutatóintézeti műhelyek, akadémiai testületek) az OMSZ közfeladatainak ellátásához?

A közlemény azzal folytatódik, hogy "az Akadémia vezetése nagyon fontosnak tartja, hogy a kormányzati döntéseket támogató tudományos tanácsadás mindenkor tényszerűen, szakszerűen és illetéktelen befolyásolástól mentesen történjen."

Az MTA ezért Palkovics László Technológiai és Ipari Minisztériumával is felvette a kapcsolatot és "jelezte együttműködési készségét az OMSZ tudományos hátterének megerősítésében."

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk