Jobboldali belharcok Vácott - Ráindultak

  • Matkovich Ilona
  • 2010. augusztus 26.

Belpol

Vajon képes lesz-e a Fidesz Vácon a rendszerváltás óta először saját jelöltjét ültetni a polgármesteri székbe, és többséget szerezni a képviselő-testületben? A harmincötezer lakosú Duna-parti város 1994 óta minden választáskor a szocialistákra szavazott.

Vajon képes lesz-e a Fidesz Vácon a rendszerváltás óta először saját jelöltjét ültetni a polgármesteri székbe, és többséget szerezni a képviselő-testületben? A harmincötezer lakosú Duna-parti város 1994 óta minden választáskor a szocialistákra szavazott.

*

Októberben Vácon hat polgármesterjelölt méreti meg magát, de a képviselői helyekért is nagy a tülekedés, hetven jelölt indul 14 helyért. A lapunk által kérdezett helyiek többsége Fidesz-aktivistáknak adta a kopogtatócéduláját, de sok jobboldali szavazó azt mondja, még kivár, azt latolgatván, vajon indul-hat-e egymás ellen fideszes és kereszténydemokrata képviselőjelölt. A váci kereszténydemokraták ugyanis nem a Fidesz jelöltje, Pető Tibor, hanem a KDNP támogatásával függetlenként induló Fördős Attila mögé álltak.

Kövér László választmányi elnök júliusban azt mondta, hogy elismeri a keresztény párt önállóságát, de "a szövetségesi együttműködés indokolná, hogy a KDNP jelöltje visszalépjen a mi jelöltünk javára. Amennyiben ezt nem teszi meg, azt tudomásul vesszük: a Fidesznek van jelöltje." Ezt az állásfoglalást mintegy megerősítve Kósa Lajos kampányfőnök múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, "elvileg az elképzelhető, de az is csak a Fidesz és a KDNP közötti megegyezés esetén, hogy adott helyen vagy mindenki KDNP-jelölt lesz, vagy mindenki fideszes. De a szabály az, hogy ha valaki ráindul egy Fidesz-jelöltre, az automatikus kizárást von maga után." Vácott azonban nincs megegyezés a szövetségesek között - semmilyen szinten.

A nagyobbik kormánypárt országos vezetése, mint ahogy az a váci Fidesz-alapszervezet tavaly őszi feloszlatása után várható volt, nem támogatta a polgármesterségért negyedszer induló exfideszes Fördős Attilát, aki korábban a MIÉP színeiben, majd 2006-ban Fidesz-támogatással indult a polgármesterségért, és négy éve alig 105 szavazattal maradt alul a szocialista Bóth Jánossal szemben. Fördős helyett az új váci szervezet a vezetőjét, Pető Tibor kétszeres evezős világbajnokot jelentette be - közös jelöltként.

Áfra Tamás, a KDNP helyi elnöke lapunknak azt mondta, hogy vannak más városok is, ahol a kereszténydemokraták önállóan, a Fidesztől függetlenül próbálkoznak. "Ebben a pillanatban sem Pető Tibor, sem Fördős Attila nem szövetségi jelölt." Áfra nehezményezi, ahogy nem hivatalosan közölték velük, hogy a listát nem vezetheti a KDNP-jelölt Fördős, és nem is szerepelhet rajta. "Most úgy áll a helyzet, hogy a Fidesz jelöltje Pető Tibor, Fördős függetlenként, a helyi KDNP támogatásával indul, önálló képviselőjelöltek állítását az egyéni körzetekben azonban nem tiltották le felsőbb szinten." Még hozzáteszi, hogy bár keringenek rémhírek, nem igaz, hogy feloszlatták a váci KDNP-t.

A harmincéves Pető Tibor támogatói megnyerő személyére, kikezdhetetlenségére, a sportban elsajátított munkabírására hivatkoznak, mások szerint viszont érdemes lenne négy évet gyakornokoskodnia városi képviselőként, mielőtt nekivág a városvezetésnek. ' erre csak annyit mond: "A sporthoz hasonlóan ezt a feladatot is tisztességesen fogom végezni, és úgy állítottam össze a csapatomat, hogy minden területnek legyen szakértője." Úgy véli, sértődöttség vezeti a Fideszből kizárt és a KDNP-be átigazolt képviselőket, ezért indítanak most ellene, a Fidesz ellen független polgármester- és képviselőjelölteket. A Fidesz helyi elnöke, polgármester-jelöltje úgy fogalmazott, hogy ő a jobboldali egység érdekében kívánta elejét venni a széthúzásnak, ezért azt javasolta Fördős Attilának, hogy ne lépjenek ki a pártszövetségből, és ne induljanak el októberben, a polgármester-választáson függetlenként vagy más szervezet támogatásával. "Azt is felajánlottam Fördősnek, ha én nyerek, legyen ő az alpolgármester. Ezt a javaslatot Fördősék nem írták alá." Pető szerint az elmúlt évek sikertelenségéért a szocialista városvezetés és a konzervatív oldal is felelős. A város adóbevételei csökkentek, cégek szűntek meg, a széthúzás következtében évek óta megoldatlan a városközpont rehabilitációja, nem adták át a már elkészült mélygarázst.

És a többiek

A választási eredményeket ugyanakkor a kisebb pártok is jócskán befolyásolhatják. A jelenlegi polgármester, az MSZP-s Bóth János mellett jó páran beszálltak a polgármesterjelöltek küzdelmébe. Miután Vácon a tavalyi európai parlamenti választáson a Jobbik megelőzte a szocialistákat, sokakban okkal merült fel a kérdés, vajon legközelebb a Fideszt is megelőzi-e? A Jobbik helyi szervezete viszont - a jobboldal megosztásának elkerülésére hivatkozva - nem nevezett meg saját polgármesterjelöltet, ám képviselőjelöltet mind a tíz körzetben indítanak. Ráadásul egy korábban kiadott közleményükből kiderül: hozzájuk Fördős Attila várospolitikája áll a legközelebb.

A fiatalok körében népszerű váci LMP-csoport elnöke, a 23 éves, egyetemista Tringli András viszont indul a polgármesterségért. A parlamenten kívüli pártok közül az ismeretlenség homályából előbukkanó Magyar Republikánus Politikai Párt és egy másik frissen fogant csoportosulás, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület is ígéri, hogy ringbe száll. A feltehetően baloldali kötődésű lokálpatrióták listáját két, párttagságától már korábban megfosztott MSZP-s politikus vezeti: ők a kizárásuk óta a fontosabb kérdésekben kivétel nélkül a jobboldallal szavaztak, s a baloldal így kisebbségbe is került a képviselő-testületben.

Nem mintha ez különösebben számított volna, hisz a tavaly őszi Fidesz-szakadás óta gyakorlatilag működésképtelenné vált a város. Önkormányzati forrásunk szerint már rég nincsen a pártok között konfliktus, a testületi üléseket inkább egyes politikusok vélt vagy valós sérelmeik megvitatására használják.

Figyelmébe ajánljuk