Jövő péntekig lehet még a MotoGP versenypálya tervezésére pályázni

  • narancs.hu
  • 2021. február 11.

Belpol

A bíráló bizottság elnöke Kósa Lajos lesz.

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a hazai rendezésű MotoGP-ről szóló korábbi kormányhatározat módosítása, ami egyebek mellett rendelkezik arról is, hogy az állami tulajdonú a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. milyen feltételek mellett köthet szerződést a motorverseny a Superbike versenysorozat megrendezésével kapcsolatos kizárólagos jogok tulajdonosával, a spanyol Dorna céggel.

A tíz évre szóló keretmegállapodás értelmében, a leendő hajdúnánási MotoGP pályán megrendezendő versenyekért a 2023 és 2032 közötti időszakra összesen valamivel több mint 123 és fél millió euró euróért vesz rendezési jogot az állam. Forintban számolva ez az összeg nagyjából 44 milliárdot jelent.

Tehát ennyiből rendezhetünk tíz évig, évente egy Superbike futamot az egyelőre még sehol sem lévő pályán. Korábban a pálya építési tervéről és a versenyrendezés lehetséges céljairól vagy okairól hosszabban is írtunk.

Lehetséges ugyanakkor, hogy hamarosan a versenynek helyet adó „ringről” is többet fogunk tudni. A pályakomplexum tervezésére tavaly decemberben a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. által kiírt pályázat ugyanis jövő hét pénteken lejár.

A kiírás szerint a pályázat tárgya a Hajdúnánás közelében lévő autó- és motorsport versenypálya és a hozzá kapcsolódó multifunkciós autó és motorsport komplexum területének – közlekedésének, kiszolgálásának és létesítményeinek – megtervezése. A megközelítőleg 500 hektár területen elhelyezkedő létesítmény több pályát és az ezekhez kapcsolódó épületeket, kiszolgáló létesítményeket és azokat ellátó területeket foglal magában.

A versenypálya kiírásban meghatározott hossza 4,4 kilométer, ehhez jön egy 10 ezer m2 alapterületű főépület, a 12 ezer fő befogadására alkalmas főlelátók, valamint a másodlagos lelelátók 15-20 ezer fő befogadóképességgel. Továbbá 25 ezer parkoló, gokart versenypálya és épület, bérelhető gokart pálya és épület, illetve flat track versenypálya és kiszolgáló épület.

A pályázat teljes díjazására 30 millió forintot szánnak, a legmagasabb adható díj tízmillió forint. A bíráló bizottságnak Kósa Lajos az elnöke, akit a a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. jelölt, társelnöke pedig Kováts András, a Magyar Építész Kamara jelöltje. A zsűri tagjai még: Finta Sándor, Balogh Balázs, és Gábor István építészek, Marosán Andrea település-tervező és Tüske Zsolt közlekedés-építőmérnök.

A pályázati kiírásban megjelölt kapcsolattartó az a Pacza József Kósa jól bevált emberének számít, hiszen egy évtizeden át dolgozott együtt városfejlesztési osztályvezetőként Kósa Lajossal a debreceni önkormányzatban, és cégével a Kem-Ber Kft-vel szinte mindegyik nagy debreceni beruházásban érdekelt volt, a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójától a Nemzeti Korcsolyázó Központ építésén át az elhíresült luxus magániskola létrehozásáig. Pacza tevékenységéről a 24.hu írt bővebben is.

A Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. a bíráló bizottság döntése alapján 2021. március 19-én 10 órakor fogja kihirdetni a pályázat eredményét.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.