Jövő péntekig lehet még a MotoGP versenypálya tervezésére pályázni

  • narancs.hu
  • 2021. február 11.

Belpol

A bíráló bizottság elnöke Kósa Lajos lesz.

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a hazai rendezésű MotoGP-ről szóló korábbi kormányhatározat módosítása, ami egyebek mellett rendelkezik arról is, hogy az állami tulajdonú a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. milyen feltételek mellett köthet szerződést a motorverseny a Superbike versenysorozat megrendezésével kapcsolatos kizárólagos jogok tulajdonosával, a spanyol Dorna céggel.

A tíz évre szóló keretmegállapodás értelmében, a leendő hajdúnánási MotoGP pályán megrendezendő versenyekért a 2023 és 2032 közötti időszakra összesen valamivel több mint 123 és fél millió euró euróért vesz rendezési jogot az állam. Forintban számolva ez az összeg nagyjából 44 milliárdot jelent.

Tehát ennyiből rendezhetünk tíz évig, évente egy Superbike futamot az egyelőre még sehol sem lévő pályán. Korábban a pálya építési tervéről és a versenyrendezés lehetséges céljairól vagy okairól hosszabban is írtunk.

Lehetséges ugyanakkor, hogy hamarosan a versenynek helyet adó „ringről” is többet fogunk tudni. A pályakomplexum tervezésére tavaly decemberben a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. által kiírt pályázat ugyanis jövő hét pénteken lejár.

A kiírás szerint a pályázat tárgya a Hajdúnánás közelében lévő autó- és motorsport versenypálya és a hozzá kapcsolódó multifunkciós autó és motorsport komplexum területének – közlekedésének, kiszolgálásának és létesítményeinek – megtervezése. A megközelítőleg 500 hektár területen elhelyezkedő létesítmény több pályát és az ezekhez kapcsolódó épületeket, kiszolgáló létesítményeket és azokat ellátó területeket foglal magában.

A versenypálya kiírásban meghatározott hossza 4,4 kilométer, ehhez jön egy 10 ezer m2 alapterületű főépület, a 12 ezer fő befogadására alkalmas főlelátók, valamint a másodlagos lelelátók 15-20 ezer fő befogadóképességgel. Továbbá 25 ezer parkoló, gokart versenypálya és épület, bérelhető gokart pálya és épület, illetve flat track versenypálya és kiszolgáló épület.

A pályázat teljes díjazására 30 millió forintot szánnak, a legmagasabb adható díj tízmillió forint. A bíráló bizottságnak Kósa Lajos az elnöke, akit a a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. jelölt, társelnöke pedig Kováts András, a Magyar Építész Kamara jelöltje. A zsűri tagjai még: Finta Sándor, Balogh Balázs, és Gábor István építészek, Marosán Andrea település-tervező és Tüske Zsolt közlekedés-építőmérnök.

A pályázati kiírásban megjelölt kapcsolattartó az a Pacza József Kósa jól bevált emberének számít, hiszen egy évtizeden át dolgozott együtt városfejlesztési osztályvezetőként Kósa Lajossal a debreceni önkormányzatban, és cégével a Kem-Ber Kft-vel szinte mindegyik nagy debreceni beruházásban érdekelt volt, a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójától a Nemzeti Korcsolyázó Központ építésén át az elhíresült luxus magániskola létrehozásáig. Pacza tevékenységéről a 24.hu írt bővebben is.

A Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. a bíráló bizottság döntése alapján 2021. március 19-én 10 órakor fogja kihirdetni a pályázat eredményét.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.