Jövő péntekig lehet még a MotoGP versenypálya tervezésére pályázni

  • narancs.hu
  • 2021. február 11.

Belpol

A bíráló bizottság elnöke Kósa Lajos lesz.

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a hazai rendezésű MotoGP-ről szóló korábbi kormányhatározat módosítása, ami egyebek mellett rendelkezik arról is, hogy az állami tulajdonú a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. milyen feltételek mellett köthet szerződést a motorverseny a Superbike versenysorozat megrendezésével kapcsolatos kizárólagos jogok tulajdonosával, a spanyol Dorna céggel.

A tíz évre szóló keretmegállapodás értelmében, a leendő hajdúnánási MotoGP pályán megrendezendő versenyekért a 2023 és 2032 közötti időszakra összesen valamivel több mint 123 és fél millió euró euróért vesz rendezési jogot az állam. Forintban számolva ez az összeg nagyjából 44 milliárdot jelent.

Tehát ennyiből rendezhetünk tíz évig, évente egy Superbike futamot az egyelőre még sehol sem lévő pályán. Korábban a pálya építési tervéről és a versenyrendezés lehetséges céljairól vagy okairól hosszabban is írtunk.

Lehetséges ugyanakkor, hogy hamarosan a versenynek helyet adó „ringről” is többet fogunk tudni. A pályakomplexum tervezésére tavaly decemberben a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. által kiírt pályázat ugyanis jövő hét pénteken lejár.

A kiírás szerint a pályázat tárgya a Hajdúnánás közelében lévő autó- és motorsport versenypálya és a hozzá kapcsolódó multifunkciós autó és motorsport komplexum területének – közlekedésének, kiszolgálásának és létesítményeinek – megtervezése. A megközelítőleg 500 hektár területen elhelyezkedő létesítmény több pályát és az ezekhez kapcsolódó épületeket, kiszolgáló létesítményeket és azokat ellátó területeket foglal magában.

A versenypálya kiírásban meghatározott hossza 4,4 kilométer, ehhez jön egy 10 ezer m2 alapterületű főépület, a 12 ezer fő befogadására alkalmas főlelátók, valamint a másodlagos lelelátók 15-20 ezer fő befogadóképességgel. Továbbá 25 ezer parkoló, gokart versenypálya és épület, bérelhető gokart pálya és épület, illetve flat track versenypálya és kiszolgáló épület.

A pályázat teljes díjazására 30 millió forintot szánnak, a legmagasabb adható díj tízmillió forint. A bíráló bizottságnak Kósa Lajos az elnöke, akit a a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. jelölt, társelnöke pedig Kováts András, a Magyar Építész Kamara jelöltje. A zsűri tagjai még: Finta Sándor, Balogh Balázs, és Gábor István építészek, Marosán Andrea település-tervező és Tüske Zsolt közlekedés-építőmérnök.

A pályázati kiírásban megjelölt kapcsolattartó az a Pacza József Kósa jól bevált emberének számít, hiszen egy évtizeden át dolgozott együtt városfejlesztési osztályvezetőként Kósa Lajossal a debreceni önkormányzatban, és cégével a Kem-Ber Kft-vel szinte mindegyik nagy debreceni beruházásban érdekelt volt, a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójától a Nemzeti Korcsolyázó Központ építésén át az elhíresült luxus magániskola létrehozásáig. Pacza tevékenységéről a 24.hu írt bővebben is.

A Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. a bíráló bizottság döntése alapján 2021. március 19-én 10 órakor fogja kihirdetni a pályázat eredményét.

Figyelmébe ajánljuk