Orbán most kimondottan ellenezné a további szigorításokat

Belpol

A miniszterelnök a rádióban azt ígérte, húsvétig beoltják az összes eddig regisztrált embert. 

Már 310 448 embert beoltottak legalább egyszer, és 383 ezer ember esett át igazoltan a koronavírus-fertőzésen, tehát mintegy 700 ezer védett ember van Magyarországon - kezdte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban szokásos péntek reggeli interjúját. 

Orbán ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy 

a fertőzések száma ismét emelkedik,

egy nap alatt 1860 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 99 ember, 3828-an vannak kórházban, és 299-en lélegeztetőgépen. 

Mint mondta, bár már úgy éreztük az elmúlt hetekben, hogy kifele jövünk a járványból, most megint megfordultak a tendenciák, de nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte. Hozzátette, nincs egyértelmű, igazolt válasz arra, hogy miért van ez, a szakemberek szerint azért lehet, mert az angol, fertőzőbb vírusvariáns erősebben van jelen Magyarországon. 

Orbán azt is kifejtette, hogy a magyar válságkezelés két tudáson alapul: az orvosi, szakértői tudáson, és a tapasztalati, népi tudáson, hogy az emberek mit szeretnének, és mit tudnak kibírni.

Szerinte ezt a kettőt kell kombinálni politikai döntéssé, most pedig úgy látja, hogy nem kell további szigorításokat tenni, sőt, kimondottan ellenezné is ezeket, mert van annyi vakcinánk, hogy a negatív és a pozitív hatások ki tudják oltani egymást, a védettség pedig megfékezi a járvány további terjedését.

A helyzet ezért szerinte már javul, és

ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani - ez már nincs messze -, akkor mindenkit, aki eddig regisztrált, húsvétig be lehet oltani.

Ez elmondása szerint 2,4 millió embert jelent, május végére pedig szerinte 6,8 millió felett lesz a Magyarországon beoltottak száma. Hozzátette, más európai oltási tervekkel összevetve ez alapján - a kormány számítása szerint - Magyarországon 3 millióval többen is lesznek beoltva, mint máshol. 

Beszélt arról is, hogy nem tudni, a vakcinák meddig jelentenek védettséget: a gyártók óvatosan 6 hónapot mondanak, tudományos cikkek szerint ez talán hosszabb is lehet, de mivel készen kell állni arra, hogy újra kell majd kezdeni az oltást, ezért

a vakcinabeszerzésnek folyamatosnak kell lennie, és ha valahol leesik egy adag vakcina a teherautóról, akkor ott kell állnia egy magyar fürkészőnek és portyázónak, aki elkapja. 

A brüsszeli vakcinabeszerzésről azt mondta, a vakcinák lekötése azt jelenti, hogy ha rendelkezésre áll, akkor dönthetünk arról, hogy megvesszük-e. Hozzátette, ez jó konstrukció, az Európai Bizottság jó üzleti áron jó konstrukciókat hozott létre, de a baj vele az idő, mert mások hamarabb jutottak vakcinához, mint az EU, ezért kellett Magyarországnak a kínai és az orosz vakcina is. Mint mondta, számban elég lenne a nyugati vakcina is, de csak június-júliusban, pedig az idő életet jelent. 

A kínai vakcináról azt mondta, már vannak a vizsgálatokhoz szükséges ampullák, és folynak a vizsgálatok. Kifejtette, hogy az operatív törzs ülésén megpróbált tisztán látni a szükséges vizsgálatok ügyében, és végre megértette, hogy hány vizsgálatot kell elvégeznie a Nemzeti Népegészségügyi Központnak ahhoz, hogy felszabadítsa a beérkező kínai vakcinákat az orvosok számára. Nem elég ugyanis a már kiadott vészhelyzeti engedély, az csak azt jelenti, hogy általában használni lehet a kínai vakcinát, de minden szállítmánynak is át kell esnie egy bizonyos számú vizsgálaton. Mint mondta, ezek zajlanak, az orosz vakcinával pedig már lehet is oltani

Az európai gyógyszerügynökség engedélyével kapcsolatban Orbán felvetette, hogy miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennének, mint mi? Szerinte ez csak egy hipotézis, de ez nem így van, ő pedig a magyar hatóságokban jobban is bízik, mint a brüsszeliben. Hozzátette, semmi ok a kisebbrendűségi érzésre, a magyar szakemberek világhírűek, őt pedig megnyugtatja, ha a magyar szakemberek mondanak valamit.

"Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a munkatársaiban kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni, és ez eddig bevált" 

- mondta Orbán, hozzátéve, hogy azért sem vár az európai gyógyszerügynökség engedélyeire, mert ha várunk, akkor meghal minden nap 100 ember. "Én nem várok" - jelentette ki. 

A tervezett online nemzeti konzultációról most azt mondta, péntek délután szeretné véglegesíteni a kérdéseket, öt-hat kérdés lesz, a konzultáció pedig ugyanazon az online felületen fog zajlani, ahol a regisztráció, vagyis a vakcinainfo.gov.hu-n (amellyel kapcsolatban korábban komoly adatvédelmi aggályok merültek fel, bár az adatvédelmi biztos nem látott ebben semmilyen problémát). Orbán azt is elmondta, egyébként nő a regisztrálók száma, már 2 millió 10 ezer körül jár. 

Az oltások az elmondása szerint szintén jól haladnak, fél óránként 6 embert hívnak be az oltóhelyekre, tumultusra nincsen ok, ma 7189 oltási pont van az orzságban. 

A tervezett védettséget igazoló okmányról azt mondta,  a kormány saját kútfőből találta ki, lefolytatta az ezzel kapcsolatos vitákat, és végül arra jutott, hogy megteszik az előkészületeket hozzá, bár a konzultációban is lesz erről szó, hogy a védettek számára legyenek-e kedvezmények.

Mint mondta, három csoport van, akit ez érinteni fog:

  • akiket beoltottak, róluk van nyilvántartás,
  • akik igazoltan átestek a fertőzésen, őket PCR-tesztekkel igazolták, róluk is van hivatalos nyilvántartás, 
  • és akik nem estek át hivatalosan, nem volt hivatalos vizsgálatuk, de van antitestjük, tehát védettek. Orbán azt mondta, az lenne a korrekt, ha ez a csoport is felkerülhetne a védettséget élvezők listájára egy antitest-vizsgálat után.

Hozzátette, meglátjuk, hogy a konzultációban mit gondolnak az ember, azt mondta, őt is érdekli, hogy mit fognak mondani a magyarok arra, hogy akit már nem érdemes korlátok között tartani, azt kiengedjük-e, akkor is, ha a kérdezett még nem esett át. Szerinte a nagyvonalúsággal, méltányossággal kapcsolatban sok minden ki fog derülni most az emerekről. 

A vállalkozások támogatásáról azt mondta, sok mindennel próbálkozik a kormány, de a legfontosabb, hogy minél hamarabb legyen annyi beoltott ember, hogy a korlátozásokat lerúghassuk magunkról, mert akkor újraindul az élet. Hozzátette, persze kell bértámogatást adni, de a legfontosabb az, hogy minél hamarabb vissza tudjunk térni a normális élethez,

vagy ha már van 2-3 millió védett ember, akkor legalább ők tudjanak menni a szolgáltatásokat igénybe venni. Az oltás a legnagyobb segítség minden ágazatnak. 

Beszélt ugyanakkor a gazdasági újraindítási akciótervről is, és hogy egy maximum 10 millió forintos kamatmentes hitelt fognak kínálni a mikro- és kisvállalkozásoknak 3 év törlesztési türelemmel. Azt ígérte, hamarosan véglegesítik a konstrukciót, és bár a pénzügyminiszter szereti, ha van felső korlát, de Orbán szerint a 100 milliárd forintos keretet hamar ki fogják meríteni, ezért azt szeretné, ha felülről nyitott lenne a lehetőség. 

Beszélt arról is, hogy azzal kell számolni, hogy munkaerőhiány lesz, mert az ő adatai szerint megint többen dolgoztak január elején, mint egy évvel korábban, ezért "remekül megvédtük a munkahelyeket", de pillanatokon belül munkaerőhiány lesz, mert beindulnak a lakásfelújítások, lakásépítések. Mint fogalmazott, "régen látott lakásépítési boom lesz". 

Megemlítette azt is, hogy a nyugdíjasok most kapják meg a visszaépíteni kívánt 13. havi nyugdíj első heti összegét, mint fogalmazott, "ezzel az előző kormányok utolsó bűntényét is jóvá tesszük". Orbán kijelentette, hogy nincs könnyű helyzetben a baloldal, mert most "az összes bűnük nyomait" tünteti el a kormány. Hozzátette, kétfelé kell néznie, egyrészt a 10 évvel ezelőtti baloldali kormányzás utolsó romjait kell eltakarítani, másrészt a jövő felé is kell nézni, az újraindítási terv pedig mindkettőt tartalmazza.  

Figyelmébe ajánljuk