Jövő szombatra megmozdulást szervez a BM elé az Egységes Diákfront

  • narancs.hu
  • 2024. január 5.

Belpol

Az ADOM Diákmozgalom alternatív diákparlamenti ülést tart ezen a napon.

Az Egységes Diákfront (EDF) január 13-án szombaton, 15 órától megmozdulást szervez a Belügyminisztérium elé „Megéri Tüntetni” címmel. Társszervezők a PDSZ, az aHang, az ADOM Diákmozgalom, a Fridays For Future, a Civil Bázis és az OKA.

Mint azt az EDF közleményében tudatja, akciójukkal "elsősorban szeretnénk értékelni a bejelentett béremeléseket. Rendkívül fontosnak tartjuk nyomatékosítani, hogy a kordonkormány NEM emelte volna meg a pedagógus béreket, ha nem tüntettünk volna két éven keresztül. A tanárok átlagosan 32,2%-os béremelése, azoknak az eredménye, akik tüntettek és sztrájkoltak."

Ugyanakkor hangsúlyozzák: "A béremelés csak egy része volt csak a követeléseinknek, és az sem ekkora mértékben, ráadásul nem is érint mindenkit. Az iskolai szegregáció folyamatos, a tanszabadságot nem állították vissza, az alaptanterv változatlanul a lexikális tudásra épít a hasznos tudás helyett,

továbbra is egy alkalmatlan rendőr felel az oktatásért (minden tiszteletünk a rendvédelmi dolgozók iránt, csak ne az oktatást irányítsák).

A kordonkormány nem fogja tudni kiszúrni a szemünket, nem tágítunk az eredeti követeléseinktől. A versenyképes és modern oktatásra az igényünket továbbra is fenntartjuk, ennek biztosítása pedig az állam feladata" – írják a szervezők közleményükben.

A demonstráción – melyen mindenkinek lesz lehetősége leadni a kitöltetlen nemzeti "konzultációs" ívét – "kevés, de fontos beszédek lesznek, és rendhagyó programok".

A BM-hez szervezett megmozdulás előtt az ADOM Diákmozgalom alternatív diákparlamenti ülést tart,

amelyen a fiatalok megvitatják az oktatás és a politika aktuális kérdéseit, majd egy javaslatcsomagot is összeállítanak a döntéshozók számára.

A szervezők azt kérik a sajtótól, hogy akciójukat ne “tüntetésként” említsék, hanem mint “megmozdulás” vagy “demonstráció”, mivel formájában eltér egy hagyományos tüntetéstől.

A Magyar Narancs olvasói egyébként az aHang és az EDF aktivistáit szavazták meg 2023 pozitív hőseinek:

Igazi változást sürgetnek

„Mindösszesen csak a gazdasági válság által okozott elszegényedést enyhíti ez az összeg, az eredeti probléma továbbra is változatlan marad” – írja a pedagógusbérek 32 százalékos emeléséről a Tanítanék Mozgalom. Az emelés nem feledteti azokat az áldozatokat, amiket az oktatási mozgalom tagjai hoztak az elmúlt években. Ezért nem lehet sikerként elkönyvelni a béremelést.

A Tanítanék Mozgalom úgy látja, hogy csak a bérkérdés rendezése nem oldja meg a közoktatás egyéb, tartalmi problémáit: a pedagógusok és a diákok munkaterheinek csökkentésére, a szabad tankönyvválasztásra, a szakmai autonómia és a sztrájkjog visszaállítására, a pedagógusok értelmiségiként való megbecsülésére, a szegregált oktatás megszüntetésére egyaránt hangsúlyt kell fektetnünk az igazi változáshoz.

 

A szervezet közleménye szerint pénteken kiderült, hogy a Belügyminisztérium eddig a teljesítményértékelési rendszerről sem mondott igazat. „Az új értékelés bemutatásakor az oktatási szervezetek tiltakozását figyelembe véve a Belügyminisztérium végül ígéretet tett annak a pontnak a visszavonására, ami lehetővé tette volna, hogy az értékelés során kevés pontot elért pedagógusok fizetését csökkentsék. Ma azonban kiderült, hogy végig hazudtak! Úgy tűnik, mégis sor kerülhet erre 2025 januárjától, ezzel kapcsolatban pedig a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervekben is homályosan fogalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a 32 százalékos béremelés, a teljesen szakmaiatlan pontrendszer alapján, több pedagógusnak válna semmissé” – írja a mozgalom.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk