Jövőre indulhat Paks 2 építése

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 7.

Belpol

Ezt a Roszatom vezérigazgatója jelentette be.

A Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov Paks 2 építésének 2024-es megkezdéséről beszélt kedden újságíróknak – írja az MTI. Lihacsov egészen pontosan azt mondta, jövőre várható az „első beton öntése”, és jelezte: az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik.

„Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk” – mondta Lihacsov az újságíróknak.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát.

A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

A Paks 2-ről szóló megállapodást Orbán Viktor tíz éve írta alá Vlagyimir Putyin jelenlétében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk