Juhász Péter: „Meg akarják félemlíteni a politikai aktivistákat, akik felszólalnak az Orbán-kormány ellen”

  • narancs.hu
  • 2017. április 13.

Belpol

Tüntetést szerveznek Gulyás Márton mai bírósági tárgyalására

Negyedik napja tartanak a lex-CEU és a civiltörvény módosítása elleni tüntetések Budapesten, melyhez számos vidéki (Békéscsaba, Debrecen, Miskolc, Sopron, Szeged) és külföldi (Berlin, Helsinki) város is csatlakozott. Még vasárnap a Sándor-palota elé szervezett demonstráción vették őrizetbe Gulyás Márton politikai aktivistát, aki ellen azért indítottak eljárást, mert megpróbálta festékkel megdobni a Sándor-palotát. Erre válaszul 100 darab tojással dobálta meg a Juhász Péter vezette Együtt a Gyorskocsi utcai rendőrkapitányság épületét, ahol jelenleg is fogva tartják Gulyás Mártont. Őket nem vitte el a rendőrség, de adataikat felvették és vélhetőleg eljárást indítanak ellenük. Juhász szerint pontosan ezt kellett volna alkalmazni Gulyás Mártonnal is szemben, így „teljesen nyilvánvaló, hogy egy kettős mérce zajlik és meg akarják félemlíteni azokat a politikai aktivistákat, akik felszólalnak az Orbán-kormány ellen” – jelentette ki a tegnap esti Egyenesen c. műsorban.

Gulyás Márton társát, Varga Gergőt a saját lakásából vitte be a rendőrség a tüntetést követő este.  A vád ellenük csoportosan elkövetett garázdaság büntette. Mely helyzet már önmagában is ellentmondásos, hiszen ehhez legalább három elkövető kell, jelen esetben egy ismeretlen tettes a harmadik fél.

Juhász azt is elmondta a műsorban, hogy „a tojással dobálás belefér a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlásába. (…) „Ahhoz, hogy valami bűncselekmény legyen, nem elég, hogy a bűntető törvénykönyvben szerepel ez a tényállás, hanem a társadalomra való veszélyességnek is meg kell valósulnia egy időben. Na most itt se Gulyás Mártonnál nem valósul meg, hogy egy festékes palackkal összefirkálná vagy befesti az épületet, se nálunk nem valósul meg, tehát ilyen értelemben ez egy politikai véleménynyilvánítás része volt”

Az ügyet ma gyorsított eljárásban tárgyalják a Budai Kerületi Bíróságon, ahova tüntetést szerveznek.

Bírósági tárgyalás Gulyás Márton és Varga Gergő

Csütörtökön fél 1-től tárgyalják gyorsított eljárásban a több mint két napja fogva tartott Gulyás Márton és Varga Gergő "festékdobálós" ügyét. Az aktivisták hétfőn este a Sándor-palota előtti spontán tüntetésen a CEU-törvény aláírása ellen tiltakozva narancssárgára akarták festeni az épületet. A vád csoportosan elkövetett garázdaság bűntette, ami 3 év szabadságvesztéssel büntethető.

Figyelmébe ajánljuk