Indul az időközi választáson Őcsény lemondott polgármestere

  • narancs.hu
  • 2017. december 11.

Belpol

Menekültbalhé ide vagy oda, ha hív a haza.

Időközi önkormányzati választást tartanak vasárnap Őcsényben, miután Fülöp János korábbi polgármester lemondott a falugyűlésen kitört menekültbalhé miatt.

Szomorú történet a kormánypropaganda kitűnő működéséről

Elutasítás, gyűlölködés, a polgármester pedig lemond. „Láttam a tévében, hogy külföldön miként viselkednek a migránsok, mindenkit megerőszakolnak” – mondja egy falubeli az újságíró kérdésére Őcsényben.

Az őcsényi eset híre bejárta az egész országot: a Szekszárd melletti település lakói a falugyűlésen félreérthetetlenül elutasították, hogy a településre a Migration Aid üdülni vigyen néhány Magyarországon legálisan tartózkodó menekült családot. Egy a Migration Aiddel együttműködő helybéli panzióst megfenyegették, a kocsija kerekét is kiszúrták.

Az őcsényiek tiltakozása alkalmából a miniszterelnök is elmondta véleményét, miszerint nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket.

A balhét követően a polgármester lemondott, ezzel a a kialakult feszült helyzet megoldását akarta segíteni. A helyiek meg rendesen aggódtak, mi lesz így a településsel Fülöp János nélkül.

Az MTI közlése szerint aligha kell aggódniuk az őcsényieknek: Fülöp János elindul az időközi választáson, így négy független jelölt közül választhat a hétvégén a 2045 szavazópolgár.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.