Kálmán Olga piti kormányzati bosszút lát a színházak fenntartásának tervezett átalakításában

  • narancs.hu
  • 2019. december 5.

Belpol

Attól tart, a színházak csak akkor maradnak életben, ha ideológiailag kedves vezetők kerülnek az élükre.

Ez most a kormány bosszúja Budapest elvesztéséért, vagy esetleg a kormány bosszúja Budapest elvesztéséért? - teszi fel a kérdést Facebook-oldalán Kálmán Olga, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes kulturális tanácsadója.

A volt tévés egy minisztériumi közleményre reagál, melyet azután adott ki az Emmi, hogy kiszivárgott: a kormány megszüntetné az NKA-t és beleszólna a fővárosi fenntartású színházak igazgatóinak kinevezésébe.

Az Emmi szerint "színházat önként vállalt feladataként fenntarthat egy önkormányzat, vagy fenntarthat az állam, de lehet vegyes - önkormányzati és állami - fenntartású és finanszírozású is, és ennek megfelelően alakulnának a fenntartói jogok is. Tehát egy, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott és finanszírozott fővárosi színház működésébe az állam, a minisztérium nem szól bele."

Kálmán ezt - kérdésekben megfogalmazva - úgy értelmezi, hogy ha a főváros meg akarja tartani a jelenlegi jogait - tehát az igazgatók kinevezésének a jogát - akkor a kormány nem fog pénzt adni az intézmények működtetésére, az állami finanszírozással viszont együtt jár majd a beleszólási jog a vezetők kiválasztásába.

"Értsük úgy, hogy ha a színházak életben akarnak maradni akkor csak IDEOLÓGIAILAG KEDVES VEZETŐK kerülhetnek az intézmények élére? Értsük úgy, hogy ez egy piti bosszú?" - zárja bejegyzését.

Figyelmébe ajánljuk