Kálmán Olgának úgy 5000 kérdése lenne Simicskához

  • narancs.hu
  • 2019. április 1.

Belpol

De addig is tanít és könyvet ír.

2014-ben felkerült a Forbes legbefolyásosabb nők listájára, pár hónappal ezelőtt az Idea intézet közvélemény-kutatása szerint a balosok inkább választották volna őt miniszterelenöknek, mint a szocialista Kunhalmi Ágnest, sőt, állítólag a főpolgármesteri székben is szívesen látnák. Kálmán Olga azonban nem akar politikus lenne.

Azt is elárulta a 24.hu-nak, hogy miért. „Kampányban nyilván el kell mondani, milyen pocsék itt a köztisztaság, az úthálózat, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás és az oktatás. De ha netán megválasztanak, eltelik fél év, s megint ki kell állni. Akkor mit mondhatok? Hát továbbra is azt, hogy pocsék a köztisztaság, az úthálózat, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás meg az oktatás. Komoly sansznak tartja, hogy az ellenzéki főpolgármestert még egy kátyú betömésében is meggátolnák.

Igazi, belekérdezős, felvállalós műsort viszont szívesen vezetne, bár szerinte manapság „nem ez a műfaj az, amit a televíziók szívesen felvállalnak”, mivel a létét veszélyezteti az a médium, amely felvállal egy értelmes és jogos kritikákat megfogalmazó műsort.

Arr a kérdésre, hogy Baló György betegsége, halála miatt szüneteltetett  közéleti műsor újra indításában részt venne-e, azt válaszolta, hogy „nem foglalkozom ábrándozással”. Azt sem tudja, hogy az ATV-hez van-e visszaút, bár nem haragban váltak el. Mondjuk ennek ellentmond, hogy az ATV tulajdonosa, Németh Sándor a 2017-es szakítás után megalázónak, kártékonynak, közgondolkodásra befolyással bíró személyhez méltatlannak nevezte a távozását.

Kálmán Olga egyébként nem bánja a másfél éves Simicska-kalandot, mivel nagy lendületet adott neki. „S abban a másfél évben tényleg lehetett jó műsort csinálni, lehetett őszintén kérdezni. Nekem aztán soha nem szólt le Simicska, se más, hogy ezt vagy azt kéne behívni, valakivel így vagy úgy kéne viselkedni.”  Állítása szerint még a kampányban se tolták a Jobbik szekerét. És szerinte „az sem igaz, hogy ész nélkül ütöttük Orbán Viktort. Mindenki azt kapta, amit megérdemelt” - mondja.

Azt viszont elismerte, hogy az ATV nagy előnye volt, hogy oda hozzá is, meg utána is „bejártak a fideszesek”, a Hír Tv-t viszont a G-naptól bojkott sújtotta. Balog Zoltán egyenesen megmondta: „maguknak nem nyilatkozom, mert a maga főnöke meg az én főnököm összeveszett”. Ezzel együtt sem igaz szerinte, hogy a Hír Tv-s Egyenesen lényegesen kevesebb nézőt vonzott, mint az ATV-n maradt Egyenes beszéd. Ő mindenesetre mindvégig amellett kardoskodott, hogy hozzák nyilvánosságra a nézettségi adatokat, de sajnos a televízió vezetése csak a választások után döntött az adatok nyilvánossá tételéről, ami nem volt túl szerencsés döntés.

Simicska döntésének hátterét egyáltalán nem kommentálta, de azt azért megjegyezte: „fél karomat adnám egy Simicska-interjúért. Lenne hozzá úgy ötezer kérdésem.” Így például azt, hogy kik voltak jelen az utolsó tárgyaláson közte és a Fidesz között. Vagy csupán egy valakivel beszélt át mindent?

Két évvel ezelőtt szintén a 24.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy az Orbán és Simicska közötti küzdelem lényege, hogy szabad-e Magyarországot orosz befolyási övezetté tenni. Arra kérdésre, hogy ma is ezt hiszi-e azt válaszolta:

„Az EU-tól való távolodás és az oroszokhoz való közeledés tény, mint ahogy Paks 2 is a nagy orosz bank adómentes befogadása és a rengeteg Orbán-Putyin találkozó is."

Az ellenzék szerinte réges-rég rettenetes kommunikációs csapdában vergődik, ugyanis Orbán bravúrosan tematizálja a közéletet. Így megy ez 1998 óta, amikor egyszer csak kiderült, hogy titkosszolgálati eszközökkel megfigyelték Deutsch Tamás édesanyját. Lett hatalmas, fideszes parlamenti vizsgálóbizottság, hónapokig tele volt vele a sajtó, és persze az jött ki eredményül, hogy tényleg volt rettenetes megfigyelés, de az erről szóló jelentés titkos. Olyannyira, hogy a fideszes bizottsági elnök az asztalon felejtette az ezt tartalmazó dossziét, mert rohant aerobicedzésre. Szóval lényegében húsz éve az a téma, amit a Fidesz akar. Ideje lenne kiszabadulni a csapdából.

"Tilos hagyni elsorvadni az ellenzéknek fontos témákat. Álljanak ki minden nap! Kérdezzék meg újra, üssék az ügyeket." Tévedésnek tartja, hogy a rabszolgatörvényes tüntetésekről kitiltották a pártokat, attól még nem lett volna pártrendezvény.

Személyes tervei között szerepel egy könyv és marad a közéletnél, ha nem lehet stúdióban, akkor keres magának másik platformot.

Évtizedek óta tanít, most a Lumiere Filmiskolán is elvállalt egy három hónapos intenzív kurzust videós újságíróknak.

Majd azzal zárta : „Műsorkészítőként évek óta nem kapcsolom be a tévéhíradót, hanem tartalmat fogyasztok, vagyis csak azt nézem meg, azt is a neten, ami érdekel.  Azoknak akarok tartalommal szolgálni, akik ebben hozzám hasonlóan gondolkodnak.”

Figyelmébe ajánljuk