Kampánybeli biodíszletnek használják a gyereket? Így tehet ellene!

  • narancs.hu
  • 2018. március 5.

Belpol

Kifogást emelhet a jogsértő gyakorlat ellen. Ehhez készített segítséget az Eötvös Károly Intézet.

Gyerekekkel minden színjátékot jobban el lehet adni, tudták ezt már Shakespeare korában is. Ez a gyakorlat nem veszett ki, sőt úgy tűnik, egyre több politikus érzi úgy, hogy óvodákban és iskolákban kell parádézni, értsük úgy, hogy a gyerekeknek kell parádézniuk, megtisztelve a megjelent méltóságos urat. Vagy valahogy így. Ha a szülő úgy érzi, hogy ez azért nincs rendjén, azt nagyon is jól érzi, erre hívja fel a figyelmet az Eötvös Károly Intézet. Mi több, a gyerekek közt kampányolásnak ez a módja még jogsértő is lehet, amit a választási bizottságnál be is jelenthet a szülő. Erre készítettek egy bejelentőlapot, amit itt le is lehet tölteni.

De milyen egy bejelenthető eset?

A gyerekek pártpolitikai célú felhasználására a legismertebb példa az, amikor a kedves politikus megjelenik az óvodában, iskolában, majd látogatásáról képeket, videókat tesznek közzé közösségi oldalaikon, vagy erről értekezik a sajtó. Ez egy jogsértő gyakorlat, mondják, a beadvány pedig épp ez ellen a leggyakoribb eset ellen érvényesíthető,

„mikor politikus óvodai, iskolai felügyeleti idő alatt találkozik gyerekekkel és a látogatásról képeket oszt meg közösségi oldalán, úgy, hogy a szülők nem adtak ehhez hozzájárulást, illetve hozzájárulásuk nem volt önkéntes és tájékozott.”

A letölthető beadvánnyal azt lehet kivizsgáltatni, hogy a bejelentett esetben a politikus megsértette-e a választási eljárásra vonatkozó jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, például azzal, hogy

  • a politikusok közfeladatának NEM része, hogy óvodában, iskolában, illetve felügyeleti idő alatt találkozzon gyerekekkel és erről képeket hozzon nyilvánosságra.
  • A gyerekekről készült fotó, videó készítéséhez és felhasználásához szükség lenne szülői hozzájárulásra.
  • A köznevelési törvény tiltja a pártpolitizálást az oktatási intézményben.

Részletek és a kitöltéshez való egyéb segédletek az intézet alábbi kiadványában olvashatók:

null

 

(A borítókép forrása: Simicskó István Facebook-oldala.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?