Karácsony álságosnak és károsnak nevezte a kormány kiszivárogtatott tervét

  • narancs.hu
  • 2020. január 13.

Belpol

A főpolgármester szerint hiába tagadta le Palkovics László miniszter, hogy létezik a tervezet, ő is látta azt.

Álságosnak és károsnak nevezte a Facebookon Karácsony Gergely azt a sajtóban kiszivárgott tervet, mely Budapestet lényegében elvágná az uniós fejlesztési forrásoktól. A főpolgármester szerint hiába tagadta le Palkovics László miniszter, hogy létezik a tervezet, ő is látta azt.

A Népszavához eljutott kormányzati dokumentum szerint konkrét terv szól arról, hogy milyen rendszerben használná fel Magyarország a következő, 2021-2027 közötti uniós finanszírozási időszak operatív programjainak támogatásait. Az új struktúrának – azon túl, hogy Debrecenen kívül a legtöbb nagyvárost hátrányosan érintené – Budapest lenne a legnagyobb kárvallottja: ha a Bizottság elfogadja a kormányzati javaslatot, a főváros a jelzett ciklusban uniós fejlesztési források nélkül maradhat.

Fürjes Balázs államtitkás és Palkovics László innovációs miniszter hárít. Míg Fürjes arról nyilatkozott, hogy nem született döntés az ügyben, Palkovics a dokumentum létezését is tagadja.

"Álságos, mert ennek az anyagnak az elkészültét nem előzte meg semmiféle egyeztetés. És álságos azért is, mert a kormány illetékes minisztere rezignált arccal letagadja az anyag létezését, pedig az itt van éppen az asztalomon. Letagadja azt is, hogy ezt bemutatták Brüsszelben. Pedig az ominózus napon speciel én is Brüsszelben tárgyaltam, a repülőgépen ott ült előttem Palkovics László miniszter" – írja Karácsony Gergely Facebook-posztjában.

"Káros, súlyosan káros ez a kormányzati terv. Mert Budapest az ország gazdasági motorja, ha Budapest nem jut fejlesztési forrásokhoz, a motor leáll, és annak nem csak a budapestiek, hanem az egész ország kárát látja. Minden létező fórumon fel fogunk lépni, hogy az Unió ne hagyja jóvá a Budapestet büntető elképzeléseket. Tárgyalni fogunk az Európai Bizottsággal és minden érintett intézménnyel a súlyosan káros elképzelés megtorpedózása érdekében. Az ellenzéki pártok EP-képviselőit közös ügyünk képviseletére kérjük – ígéri.

A teljes poszt elérhető itt:

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.