Karácsony Gergely: A budapestiek megkérdezése nélkül semmi nem épülhet Rákosrendezőn

  • narancs.hu
  • 2023. december 4.

Belpol

A főpolgármester az eddigi tárgyalások dokumentációjának nyilvánosságra hozatalát kérte a kormánytól.

„Történelmi jelentőségű társadalmi vita kezd kialakulni azzal kapcsolatosan, hogy Budapest egyik valóban legfontosabb fejlesztési területén egészen pontosan milyen fejlesztés valósuljon meg” – fogalmazott Karácsony Gergely hétfő délután sajtótájékoztatóján.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Lázár János szintén hétfőn tarott sajtótájékoztatót Rákosrendező fejlesztésével akpcoaltban. A főpolgármester beszédét azzal kezdte, egyet ért az építési és közlekedési miniszterrel abban, hogy Rákosrendező Budapest és az egész ország „arany tartaléka”. „Nagyon örülök, hogy a kormány elszánta magát arra, hogy Budapestet nem csak büntetni, hanem fejleszteni is szeretné” – jegyezte meg Karácsony Gergely, hozzátéve, ezekkel a fejlesztésekkel kapcsolatban az a legfontosabb, hogy mit kapnak tőlük a budapestiek. Elmondása szerint még egy dologban egyet ért Lázár Jánossal, mégpedig abban, hogy

a budapestiek és a Fővárosi Önkormányzat megkérdezése nélkül nem épülhet semmi a területen.

Karácsony Gergely elmondta, az önkormányzat csak egy olyan új városrész létrehozását tudja támogatni, ami megőrzi a Hősök tere és az Andrássy út történelmi jelentőségű létképét. Hozzátette: „Lehet arról beszélgetni, hogy milyen típusú és intenzitású beépítés legyen, hogy mit gondolunk ide nem illő épületmagasságnak, de a sajtóhírekben szereplő és sajnos a miniszter úr által nem cáfolt egyeztetések messze-messze túl vannak eze a szinten.”

Ezzel szemben a Fővárosi Önkormányzat már 2019-ben készített egy tanulmányt Rákosrendező fejlesztésével kapcsolatban, aminek frissített változatát a következő napokban fogják közzétenni. Ezekkel egy olyan beépítést szeretnének támogatni, amelyben lakóövezeti funkciók jelennek meg, a területen pedig nagyjából 10 ezer lakás építhető úgy, hogy az nem mutat túlépítettséget, illetve helyet enged a különböző közérdekű beruházásoknak, és egy új park kialakítását is lehetővé teszi.

„Tehát toronyházakat nem, megfizethető lakhatást igen – zöldfelülettel és közösségi célú beruházásokkal

– jelentette ki a főpolgármester. Lázár János azonban hétfőn arról beszélt, hogy először államközi beruházásra van szükség, és csak utána következik a fővárossal és a kerületekkel történő egyeztetés. A főpolgármester szerint ez egy rossz sorrend, majd úgy fogalmazott: „Természetesen pontosan tudjuk, hogy a magyar kormány egy államközi szerződésbe bújtatva próbálja megkerülni ennek a rendkívül értékes állami vagyonnak az értékesítésével kapcsolatos pályázati kötelezettségét.” Karácsony Gergely kiemelte, egy ilyen beruházást a főváros és a kerület bevonásával kell előkészíteni, és csak ezek után lehet hozzá befektetőt keresni. Ellenkező esetben ugyanis félő, hogy a beruházói érdekek felülemelkednek. Karácsony Gergely éppen ezért arra kérte a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra az eddigi tárgyalások dokumentumait.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk