Karácsony Gergely: Budapest több adót fizet, mint amennyi támogatást kap a kormánytól

  • narancs.hu
  • 2021. február 15.

Belpol

A főváros négyszer annyi adót fizet, mint Tarlós István vezetése alatt.

„Az ország és benne Budapest válságból való kilábalása nem lehet gyermeteg számháború kérdése. Márpedig nehéz másnak nevezni, hogy Orbán Viktor a parlamentben éppen egy olyan nap számlakivonatát lobogtatja, amelyen rajta van a főváros által beszedett, de a kerületeknek még át nem utalt adóbevétel is.” – fogalmazott Karácsony Gergely mai Facebook-posztjában.

A főpolgármester bejegyzésével Orbán Viktor mai kijelentésére reagált, miszerint a miniszterelnök az Országgyűlés napirend előtti viszontválaszában azt mondta: december 31-én Budapest számláján 122 milliárd forint volt. „Kevés olyan önkormányzat van, ami ezzel nem cserélne”– fogalmazott, majd hozzátette: az összes állami támogatás 44 százaléka, mintegy 3000 milliárd forint Budapestre jutott, mert szerinte az ország súlyát a világban a főváros szabja meg, ezért „fényes ruhában kell járnia”. 

Karácsony Gergely szerint nem a kormány támogatja a fővárost, hanem épp fordítva. „Egy fillér állami támogatás nélkül látunk el számtalan közfeladatot és még ezen felül is befizetünk a kormánynak.

Az új városvezetésnek ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint Tarlósnak – és mindezt a pusztító válság idején.”

Kijelentését egy grafikonnal is demonstrálta, melyen az látható, hogy Budapest támogatása mínuszba fordul, tehát Budapest több adót fizet, mint amennyi támogatást kap a kormánytól.

„A miniszterelnök azt monda a 2019-es választás után, hogy a kormány ugyanazt a hozzáállást fogja mutatni az új városvezetésnek amit az előzőnek. Az ábrára tekintve mindenki eldöntheti, hogy tartotta-e szavát.” – összegezte gondolatait a főpolgármester.

 

Figyelmébe ajánljuk