Momentum a közös budapesti listáról: Nem állhat elő, hogy önös érdekből veszélyeztessék a közös eredményeket

  • narancs.hu
  • 2023. november 28.

Belpol

Donáth Anna épp hétfőn jelentette ki, hogy nincs közös lista Gyurcsány Ferenccel, de Budapesten ezen szerint mégis lehet.

Komoly nehézségeket teremthet az ellenzéknek, ha átmegy a Mi Hazánk által jegyezett javaslat, ami alapján visszarendezné a kormány a főváros választási rendszerét listássá. Az eredeti választási rendszert is a Fidesz variálta meg 2014-ben, mivel akkor az volt nekik a jobb, és természetesen a végső döntést is ők fogják meghozni a kétharmados többséggel. A javaslat lényege, hogy a közgyűlést nem a kerületi polgármesterek adnák, hanem a pártok listái. A DK gyorsan reagált is a javaslatra, és jelezték, hogy ha átmegy, akkor mindenképp közös listát javasolnak.

Egy fokkal izgalmasabb a Momentum helyzete, aminek arca és közmegegyezés szerinti vezetője, Donáth Anna épp hétfőn jelentette ki, hogy ő többé biztosan nem szerepel közös listán Gyurcsány Ferenccel. A többség ezt úgy értette valószínűleg, hogy a Momentum biztosan nem áll össze listán a DK-val, de úgy tűnik, azért pártszinten kicsit megengedőbbek lehetnej majd, ha rákényszeríti őket a kormány. És persze az is igaz, hogy Donáth sem pártokat mondott, tehát ő technikailag biztosan nem lesz ott a főváros közös listáján, ahogy amúgy Gyurcsány sem.

„A Momentum Mozgalom Elnöksége vizsgálja a Demokratikus Koalíció javaslatát, de az biztos, hogy nem állhat elő olyan helyzet, hogy az ellenzéki pártok önös érdekeit mások elé helyezve veszélyeztessék a közösen elért eredményeinket” 

– válaszolt a párt a Narancs.hu kérdésére, hozzátéve, hogy „a Fidesznek és félfasiszta csatolmányának, a Mi Hazánknak a javaslata nem több, mint egy kétségbeesett próbálkozás, a főváros szabad és az is fog maradni.

A választási rendszer visszaállításáról már hetek óta pletykák születnek, bár az meglepetés, hogy a szélsőjobbos Mi Hazánk adta be. Ellenzéki javaslat csak a legritkább esetben jutott el 2010 óta oda, hogy az Országgyűlés tárgyaljon róla, pláne rendkívüli ülésnapon.

Vitázni fognak egyébként egy másik Mi Hazánktól érkező javaslatról csütörtökön, az az országgyűlési választáson törölné el a töredékszavazatokat. Ennek vitára engedése azért meglepő, mert tulajdonképpen ez a rendszer az általában 50-55 százalékokkal sima kétharmados többséget szerző Fidesz biztosítéka a teljhatalomra.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk