Kásler Miklós könyörtelenül leszámolt a tévhittel

  • narancs.hu
  • 2021. november 24.

Belpol

A pálinka nem véd a koronavírustól.

Tévhit, hogy a rendszeresen és megfelelő mennyiségben fogyasztott alkohol megvéd a koronavírustól – tisztázta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárca Életközelben című videósorozatának 66. részében. 

A miniszter elmagyarázta, a félreértés biztosan azon alapul, hogy az alkohol elpusztítja a vírusokat, ez azonban nem igaz a koronavírusra. A pálinkának egészen más szerepe van az ember életében – mondta Kásler Miklós.

A beszélgetés elsősorban az oltási hét eddigi tapasztalatairól szól, arról, nagy öröm látni a kígyózó sorokat az oltópontoknál. A miniszter arra is kitér, nem tudja elképzelni, hogy amikor nyilvánvalóan látszik, a vírus tömegeket betegít meg, köztük ismerősöket, továbbra is vannak oltásellenesek. Ebben a helyzetben a tévhitek legalább annyira veszélyesek, mint a vírus. 

A pálinka védő hatásáról szóló elmélet mellett ugyanilyen tévhit, hogy aki átesett a betegségen, annak van annyi ellenanyag a szervezetében, ami védettséget biztosít: az ellenanyag-termelés ugyanis csak az ellenállóképesség egyik összetevője – magyarázta a miniszter. Kitért arra is, hogy az eredeti vírusra kidolgozott vakcinák, ahogy mutálódik a vírus, veszítenek a hatékonyságukból. Akiket egyszer oltottak, azok védekezőképessége az indiai mutánssal szemben 3-4 hónap múltán 7 százalékra csökken, a kétszer oltottaké 90-ről 60 százalékra. Ezt a szintet csak a harmadik oltással lehet ismét 90 százalék fölé emelni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.