Térképre vitték Budapest alternatív kultúráját

  • narancs.hu
  • 2021. november 24.

Belpol

Az alternativbudapest.hu-n lehet új helyszíneket is ajánlani.

A budapesti alternatív kultúra hálózatát mutatja be az ALT.BP interaktív honlapja, az alternativbudapest.hu, amely november 19-én indult.

A készítők tíz különböző, egy-egy kulturális területen meghatározó alternatív központ – az Auróra, az AQB, a Dürer Kert, az Eleven Blokk, a Gödör, a Jurányi, a Lärm, a Lumen, a Toldi és a Valyo – segítségével több mint 130 fontos alternatív helyszínt és 500 szervezetet azonosítottak. A kategóriák: civil, design, film, irodalom, képzőművészet, színház, tánc, urbanisztika, zene.

Az oldalon emellett három rövidfilm, Barta Máté, Körösi Máté és Rubi Anna rendezők munkája nyomán mutatja be az alternatív Budapest világát, esszenciáját. A médiatárban Neogrády-Kiss Barnabás fotósorozatát lehet megnézni, valamint videóinterjúkat az alternatív kulturális élet szereplőivel, Bakonyi Alexával, Fekete Ádámmal, Kocsis Andrással, Oltai Katával, Ongjerth Dániellel és Pándi Balázzsal. Az online kiadványt Puskár Krisztián szerkesztette, az adatvizualizációkat az ÁTLO készítette, a projekt gazdája a Városháza Humán Kabinetjének megbízásából a Budapest Brand.

Az online munkát konferencián mutatta be az ALT.BP november 19-étől 21-ig a Toldi moziban. Az előadások többek között arról szóltak, hogyan jutott el a zsidó negyed underground romkocsmakultúrája a bulinegyedig, és miként látszódnak a Kádár-rendszer és a szocializmus ellenkulturális mintázatai a ma budapesti undergroundján, milyen lehet a fesztiválipar, a zene, a képzőművészet és az alternatív színház jövője. Az előadások felvételei is fölkerülnek az oldalra. 

Az alternativbudapest.hu oldalra bárki ajánlhat új helyszíneket és szervezeteket a menüből megnyitható kérdőív segítségével. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk