Kásler szerint a magyarok származástudata, önazonossága a jövő záloga

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 18.

Belpol

István király Álmos vezér küldetéstudatát új dimenzióba helyezte anno: "úgy alakította ki keresztény államát, hogy az ősök hagyományára, hagyatékára építkezett".

A magyarok származástudata, önazonossága, egymás iránti tisztelete és szeretete, rokonaik megbecsülése egyben a jövőjük záloga – mondta az emberi erőforrások minisztere az V. Ősök Napja ünnepélyes megnyitóján, szombaton, a Bács-Kiskun megyei Bugacpusztán.

Kásler Miklós arra emlékeztetett, Álmos küldetése az volt, hogy összegyűjtse a rokon népeket és erőszövetséget kovácsoljon. Művét vitte tovább az utolsó fejedelem, Vajk – az első magyar király, István –, aki ezt a küldetéstudatot új dimenzióba emelte. Úgy alakította ki keresztény államát, hogy az ősök hagyományára, hagyatékára építkezett. A szuverenitásra, az integritásra, a függetlenségre, a hagyományok és az ősök tiszteletére – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, ez volt az a biztos alap a magyar nép sanyargattatásainak és véráldozatainak időszakában, amire újra és újra új hazát építhettek.

Figyelmébe ajánljuk