Katasztrófavédelem: A bejelentő kérte, hogy "a Belügyminiszter Úr zavarása nélkül" vonuljanak ki

  • narancs.hu
  • 2023. november 11.

Belpol

Csavar a történetben, hogy végül is nem teljesítették ezt a kérést, a Belügyminisztérium pedig csak erről beszél.

Egyre izgalmasabban alakul a Momentum politikusa által nyilvánosságra hozott történet: Szemző Áron azt állította, hogy a tűzoltók azért nem szirénázhattak pénteken a Belügyminisztérium épülete előtt, mert a bejelentésben azt kérték, ne zavarják meg Pintér Sándor belügyminisztert.

Minden jel szerint Szemző története nem stimmel teljesen, bár a jelentéktelenebb részben: a Katasztrófavédelem ugyanis a Narancshoz eljuttatott közleményében jelezte, hogy a protokollnak megfelelően, tehát szirénahangokkal intézték a dolgot, azt viszont beismerték, hogy a bejelentésben tényleg kitértek Pintér nyugalmára: „Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz 9 óra 58 perckor érkezett a bejelentést rögzítő adatlap a 112-es Hívásfogadó Központból, amelynek tartalma szerint a bejelentő jelezte, hogy a Belügyminisztérium homlokzatán, nyolc méter magasan egy homlokzati elem kimozdult, és kérte, hogy a helyszínre 13 óra körül a Belügyminiszter Úr zavarása nélkül vonuljanak ki. Az adatlapon szereplő bejelentőt a fővárosi ügyeletes visszahívta és tájékoztatta, hogy a riasztást a műszaki mentések végrehajtására vonatkozó  eljárásrendnek megfelelően hajtják végre” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szerv jó hírnevének megsértése miatt a szükséges jogi lépéseket meg fogják tenni.

Válaszolt viszont a belügy is: a közlemény címe az, hogy „Valótlanságot állít a Momentum”, majd leírták, hogy valójában minden a szokásos protokoll szerint ment: „A fővárosi műveletirányításra tíz óra előtt két perccel érkezett a bejelentés, amely szerint a belügyminisztérium épületének egyik homlokzati eleme elmozdult. A Katasztrófavédelem belvárosi egysége az ilyen esetekben szokásos protokoll szerint fény-és hangjelzéssel vonult a helyszínre, 10 óra tíz perckor ért oda, majd nem sokkal később a magasból mentő szer is megérkezett. A nyolc méter magasságban levő elemet eltávolították, és nem sokkal 11 óra után visszatértek állomáshelyükre. A mentés és katasztrófaelhárítás protokollja mindig szigorú szabályok szerint történik” – írták a Narancsnak válaszukban.

Magában a válaszban tehát arra a kérdésre egyáltalán nem válaszoltak, hogy kérték-e a bejelentésben Pintér Sándor nyugalmának biztosítását a zajoskodó tűzoltók által. Azt már maga a Katasztrófavédelem állítja, hogy kérték, de aztán nem teljesítették.

Nem tudni, lesznek-e újabb fordulatok a nagy nyugalommegzavarási ügyben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk