Kegyelmet adott a „Budaházy-ügy” hét vádlottjának Novák Katalin

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. december 27.

Belpol

De nem mindenkinek.

December közepén érkeztek meg a „Budaházy-ügyben” érintettek kegyelmi kérelmei az államfőhöz, 17 személlyel szemben zajlik még ma is, 13 év elteltével büntetőeljárás. Novák Katalin sajnálatosnak tartja, hogy a bíróság közel másfél évtized alatt sem tudott jogerős döntést hozni. „Alapos mérlegelést követően úgy döntöttem, hogy különválasztom azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Az eljárás további elhúzódása számukra aránytalan sérelmet jelentene a kiszabható büntetéshez képest. Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta. Hét személy esetében ezért eljárási kegyelemről döntöttem” - fogalmazott a köztársasági elnök.

Novák Katalin azt írta, az ügy terheltjei közül azonban többeket súlyos vádakkal illettek, az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított, és jelentős büntetés kiszabása mellett döntött. „Esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartom helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről” - tette hozzá. Ennek értelmében Budaházy György, az ügy névadója sem szabadul, őt első fokon 17 évre ültethetik le – jelenleg otthonában, nyomkövetővel várja a másodfokú tárgyalást.

Novák szerint a bíróság általánosan túl lassan működik. „Felhívom a jogalkotó és jogalkalmazó szerveket, hogy tegyenek lépéseket a bírósági döntéshozatal felgyorsítása érdekében.”

A Budaházy György és Toroczkai László által létrehozott Hunnia Mozgalom 2007 és 2009 között molotov-koktélos és robbantásos támadásokat intéztek szocialista-liberális politikusok és „meleg” szórakozóhelyek ellen, valamint bántalmazták Csintalan Sándort. Ez volt az első bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmény, amiből rendőrségi ügy lett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.