Kemenesi Gábor az OMSZ-ügyről: Nem szabad csendben maradni, ki kell mondani ha valami rossz

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 23.

Belpol

A virológus a tudomány és a szakmaiság elleni támadásnak minősítette az esetet. 

„A mindenkori politika magára hagyta az értelmet és a suttyóságra épített, itt sosem volt cél értelmes társadalmat építeni, a rettegő/gyűlölködő/függő könnyebb játszótér a politikusnak. Ennek kedvez a mostani OMSZ-ügy is, akik nem értik, mi az a 80% valószínűség most ünnepelnek” – írja Kemenesi Gábor biológus, virológus a Twitteren.

Mint ismert, Palkovics László technológiai és ipari miniszter felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és szakmai elnökhelyettesét, miután az OMSZ előrejelzése alapján lefújták az augusztus 20-i tűzijátékot, jóllehet végül is nem volt komolyabb esőzés aznap délutántól a fővárosban. 

Kemenesi szerint ez a szakmaiság és tudomány elleni támadás is, amelynek a spektruma jóval túlmutat a mostani ügyön - gondoljunk csak a vakcinákra, ahol szintén valószínűségeket kellene felfognia a társadalomnak, írja. „Valószínűségeket kellett volna felfogni, de sosem láthattunk ilyet, a vakcináknál is a politikában »bevált« karakterre építést választották. (...) tudományos adatok közlése nélkül, azt sem az értelemre építették”. 

„Ezek mind olyan momentumok és eljárások, amik hosszú távon is lejtmenetre és a haszonleső politika számára kiszolgáltatottá, a populizmusra fogékonnyá teszik a társadalmat. Közben nem meglepő, hogy virágoznak a vírustagadó, konteó- és hátterhatalom-hívő mozgalmak. 

Értelmiségiként és értelmes emberként igazi szenvedés ezt megélni, ugyanakkor nagyon nagy a felelősség is, hogy ez mihamarabb változzon.

Szerintem a legfontosabb, hogy nem szabad csendben maradni, ki kell mondani ha valami rossz. Az OMSZ kirúgási ügy rossz, nagyon rossz” – fogalmaz Kemenesi. 

Az OMSZ vezetői állásfoglalásban kedden tiltakoztak amiatt, hogy minden felelősséget rájuk kennek, és méltatlannak tartják a szolgálattal kapcsolatban megjelent rosszhiszemű médiamegjelenéseket. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk