Politikai nyomásgyakorlás miatt tiltakoznak az OMSZ vezetői, független vizsgálatot követelnek

 • narancs.hu
 • 2022. augusztus 23.

Belpol

Méltatlannak tartják, hogy a tűzijáték lefújásával kapcsolatos minden felelősséget rájuk hárítják át.

Mint ismert, Palkovics László technológiai és ipari miniszter felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és szakmai elnökhelyettesét, miután az operatív törzs az OMSZ előrejelzésére hivatkozva szombaton kora délután lemondta az augusztus 20-i tűzijátékot, majd végülis aznap este nem volt különösebb vihar.

A kormányközeli sajtó már másnap, vasárnap elkezdte pedzegetni az OMSZ felelősségét a tűzijáték lefújásában: az Origo „súlyos tévedésről”, „hibás előrejelzésről” írt, de a Mandiner is egyértelműen a meteorológusokra tolta a felelősséget, mondván „téves előrejelzést” adott az OMSZ az operatív törzsnek. Ezt követték a keddi felmentések. 

Kedd kora délelőtt állásfoglalást adott ki az OMSZ, amiben politikai nyomásgyakorlásról írnak. Mint fogalmaznak, az OMSZ „bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény. 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs munkájában. Tette mindezt ezen évek alatt szakmai tudásának legjavát nyújtva, támogatva ezzel számos fontos és felelős döntés meghozatalát. Így történt ez az idei évben is: az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járult hozzá az OMSZ.

A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát. Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-ra nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-ra hárítják át.

Szinte ezzel egyidőben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit –egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk. 

A fent leírtak összességében olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több, mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk – kormánytisztviselői eskünkhöz hűen – befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani” – fogalmaznak. 

Az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartja elengedhetetlenül szükségesnek:

 • Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
 • Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

A fenti állásfoglalást az OMSZ alábbi vezetők nevében adta ki:

 • Szűcs Mihály - nemzetközi elnökhelyettes
 • Papp Gabriella - főosztályvezető
 • Gaál Áron - osztályvezető (ov.)Berényi Lívia - ov.
 • Buránszkiné Sallai Márta - ov.
 • Löwinger Endre - ov.Balogh Éva - ov.
 • Hodossyné Rétfalvi Rita - ov.
 • Konkolyné Bihari Zita - ov.
 • Dézsi Viktor - ov.Bötkös Tamás - ov.
 • Lábó Eszter - ov.
 • Steib Roland - ov.
 • Kis-Kovács Gábor - ov.
 • Csonka Tamás - ov.
 • Szépszó Gabriella - ov.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk