Kemény kritika a kegyelem után: „Sürgősen vegyük le Geréb Ágnes fejéről a glóriát!”

  • narancs.hu
  • 2018. június 29.

Belpol

Novák Hunor gyermekorvos szerint Geréb Ágnes kuruzsló.

Novák Hunor gyerekorvos nem takarékoskodott a vitriollal, miután Áder János kegyelmet adott Geréb Ágnesnek.

A szülésznőt bűnösnek találta a bíróság pár hónapja, az ítélet értelmében fogházba kellett volna vonulnia (az esetről itt írtunk bővebben), ám a köztársasági elnök kegyelme miatt erre nem lesz szükség.

false

 

Fotó: MTI

Novák Hunor Geréb kapcsán saját honlapján most az elnöki kegyelemmel kapcsolatban azt írta:

„Geréb Ágnes nem követte a nemzetközi ajánlásokat sem, Nyugat-Európában is kattant volna rajta a bilincs.

Sokan azt hiszik, Geréb Ágnes úttörő módon próbálta elhozni a nyugat-európai szemléletet hazánkba. Valójában ez nem így van, csak egy egyszerű példa: nemzetközi ajánlások régebben és most is egyértelműen az otthon szülés abszolút kontraindikációjának tekintik az ikervárandósságot. Azaz ikerterhesség magasabb rizikót jelent, több a szövődmény, koraszülés, magzati halálozás stb. esélye, ezért ilyenkor  TILOS otthon szülésbe kezdeni.

Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést. Ez tény, amit nem lehet magyarázgatni, ez nem nézőpont kérdése. A baj be is következett: az egyik ikerbaba szülés közben meghalt, próbálták újraéleszteni, de súlyos agykárosodást szenvedett és pár nap múlva végleg elhalálozott. A bíróság számon is kérte Geréb Ágnest, ugyanis nemcsak a nemzetközi, hanem még egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is leírja, hogy az ikerterhesség olyan veszélyeztető tényező, ami KIZÁRJA az otthon szülést.

Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni.

Nos, nemcsak ez a baj, hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta. Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került.

(…)

Sokan, nem tudva a pontos szakmai tényeket azt hiszik, hogy ártatlanul hurcolták meg. Pedig szó sincs erről: az otthon szülés önmagában nem rossz, az viszont szakmailag vállalhatatlan nemzetközi szinten is, amit Geréb Ágnes művelt.

Bár Geréb Ágnesnek köszönhető, hogy az otthon szülés hazánkban téma lett és jogi szabályozás született, valójában ő egy személyben rengeteget ártott kuruzslásával, felelőtlen otthon szüléseivel, haláleseteivel annak, hogy az otthon szülés elfogadott legyen, és alacsony rizikójú szülések esetén jól működhessen hazánkban.

Geréb Ágnes 2018.06.28-án elnöki kegyelemben részesült Áder Jánostól. Rendkívül szomorú, felelős orvosként nem ítélem el az otthon szülést, de elítélem Geréb Ágnes ténykedését és a köztársasági elnök döntését.

Sürgősen vegyük le Geréb Ágnes fejéről a glóriát!”

Figyelmébe ajánljuk