Keményen kritizálja az MTA Irodalomtudományi osztálya az új Nemzeti alaptantervet

  • narancs.hu
  • 2020.02.17 19:02

Belpol

A bizottság visszavonatná a NAT rendelkezéseit.

Az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya is igen kritikusan értékeli az új Nemzeti alaptantervet, szerintük a kormánynak egy dolga volna a magyartanítás kapcsán: visszavonni a NAT rendelkezéseit.

A bizottság az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetéhez csatlakozott, akik azt írták: a kiadott tanterv nem segíti, hanem gátolja a tantárgy szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását.

A közleményben kifogásolják:

  • a központilag meghatározott törzsanyag mennyiségét és az órák számát;
  • az új tanterv központi elemének és kizárólagosnak számító kronológiai rendezőelvet;
  • azokat a megfogalmazásokat, amelyek az írókat és az irodalmi alkotásokat a közvetlen erkölcsi nevelés és világnézeti meggyőzés eszközeként tüntetik fel;
  • az esetlegességet és szakmai szempontok figyelmen kívül hagyását a kötelező szerzők és művek kiválasztásakor.

Irodalmi tanszékek kérik az új NAT visszavonását

"A kiadott tanterv nem segíti, hanem gátolja a tantárgy szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását" Nem csitulnak az új Nemzeti Alaptanterv körüli indulatok - míg a NAT elkészültében fontos szerepet játszó Takaró Mihály nagyon is elégedett saját munkájával, a magyartanárok és történelemtanárok is tiltakoznak ellene, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig online protest-akciót indított.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.