Kérem a következőt!

  • narancs.hu
  • 2012. március 30.

Belpol

Ha lemond Schmitt Pál, őrült sebességgel elkezdődik az új államfő castingja. Mi most előzékenyen Orbán Viktor segítségére sietünk.

„Olyan személyt jelöltem köztársasági elnöknek, akit a következő néhány év munkájának szempontjából a legalkalmasabbnak ítéltem” – ezzel az orbáni idézettel kezdtük tegnapi cikkünket, amikor Schmitt 2010-es kiválasztását idéztük fel egy röpke pillanatra. Azaz: ez a nyomorult Schmitt Pál minden olyat tudott, amire Orbán Viktornak épp szüksége lett volna, csak azt nem tudta senki, hogy a diplomáciának ez az öreg csatalova ilyen csúnya plágiumbotrányba keveredik. Schmitt Pál ma este jó eséllyel bejelenti lemondását a köztévében, és akkor Orbánéknak kell még egy, legalább ennyire alkalmas államfőt találniuk. A Narancs jól tudja, hogy ez nem lesz könnyű feladat. Ezért is segítünk a miniszterelnöknek: előnyeiket és hátrányaikat figyelembe véve pontoztuk a legesélyesebb jelölteket. Íme!

Martonyi János


Megjelenés: A tar külügyminiszter hiányzó fejszőrzetét látványos, daliás időket idéző kackiás bajuszával kompenzálja, ám sajátos külleméhez elengedhetetlen kellék a hol karika, hol old-school keretes szemüveg.  A mindenkori Martonyi-imázshoz tartozik az erőt és magabiztosságot sugárzó fellépés, a határozott gesztusok, és a védjegyévé vált széles vigyor.

Lojalitás: Martonyi azóta van komolyan próbára téve, amióta a Fidesz belefogott keményen unióellenes retorikájába, és ezt a feladatot a külügyminiszter egészen jól teljesíti. Azaz tud romot takarítani, és persze az orbáni szlogenek alapszinten mennek neki is. Libikókamester, na.

Egyéb kvalitás: Ért a joghoz, az állam- és jogtudományok kandidátusa. A többiekkel ellentétben ő legalább kompetens lenne a jogszabályok megítélésében – persze ez még semmit sem jelent, hiszen a passzátszelet itthon Felcsútról fújják.

Veszélyfaktor: Egykor MSZMP-tag volt, az utolsó szocialista évek alatt pedig miniszteri osztályvezető. Múltjáról kiderült, hogy Marosvásárhelyi fedőnév alatt a rendőrség számára úti jelentéseket készített külföldi túráiról. Kellemetlen lenne ezt egy antikommunista kormánynak felvállalnia.

Jellemző idézet: „Kétségtelen, hogy retorikája közvetlen, erőteljes és olykor harcias, és elismerem, hogy ez nem az én stílusom. De nézzen körül a nyugati világban: a politikusoknak mindenütt olyan nyelvet kell használniuk, amelyet a nép megért.” (Orbán Viktorról)

 

 

 

Kövér László


Megjelenés: A hiányzó láncszem Rózsa Sándor és Schuster Lóránt között. A rebellis népmesei hősökre fogékony magyar néplélek számára ez kedves felületi struktúra. A nemzetközi mezőnyben, a jegesen elegáns Medvegyev vagy az européer playboy Sarközy társaságában pedig markánsan kifejezhetné a magyarság örök függetlenségi törekvéseit.

Lojalitás: A Fidesz alapító tagja, Orbán Viktor ősrégi cimborája, akinek azonban akadnak önálló gondolatai is, és láthatóan éltető eleme a kötekedés, így nem teljesít túl jól ebben a kategóriában.

Egyéb kvalitásai: Fekete öves komcsigyűlölő.

Veszélyfaktor: Lásd fent. Azon kevesek egyike, aki többször is ordibálni merészelt már a miniszterelnök úrral.

Jellemző idézet: „Ha ezektől a brigantiktól, ezektől az utolsó útszéli bolsiktól megszabadulunk, akkor jön majd a munka neheze.”

 

 

 

Vizy E. Szilveszter



Megjelenés: Egri Jánostól, még ha mosolyuk hasonlít is, megkülönbözteti elmaradhatatlan csokornyakkendője és makulátlan eleganciája.

Lojalitás: A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja. Kell ennél több?

Egyéb kvalitásai: Vélhetőleg saját kutatómunkával szerezte tudományos fokozatait.

Veszélyfaktor: Saját bevallása szerint nem a szavak embere.


Jellemző idézet: „Sasvári Sándor arról énekelt, hogy öleljük meg a földet. Richárd atya a templomban azt mondta, hogy amikor fölmegyünk a golgoták hegyére, különböző helyekről, de ugyanazzal a céllal, akkor egyre közelebb kerülünk mi, emberek egymáshoz. Azt hiszem, ez a két gondolat ma példa lehet a jövőt illetően a magyarság számára.”

 

 

 

Pálinkás József



Megjelenés: Pálinkás József lénye nyugalmat áraszt, arckifejezésének rendíthetetlen komolysága tekintélyt kölcsönöz neki. De ami ennél is fontosabb, egy mindannyiunkat kínzó hiányérzetre szolgálna orvosságul: végre-valahára lenne szakállas elnökünk!

Lojalitás: Bár buzgalma nem mérhető Schmittéhez, az előző Orbán-kormány államtitkára, majd minisztere volt, a párt kulturális tagozatának vezetője – ez nem hangzik rosszul.

Egyéb kvalitásai: Schmitthez hasonlóan támogatja a nyelvművelést, tehát szegény magyar nyelv továbbra sem lenne egyedül az elkorcsosulás elleni harcban. Részt vett továbbá az alkotmányozást előkészítő bizottság munkájában, így Schmitthez hasonlóan neki is személyes köze van az alaptörvényhez.

Veszélyfaktor: Az MTA elnökeként pártpolitikai kérdésekben nem szólalt fel, a Fidesz mellett nyíltan nem kampányolt, ez adhat okot aggodalomra. Biztató lehet viszont, hogy a szakmai tisztességet is hajlandó félretenni, ha a párt érdeke úgy kívánja (lásd „filozófusbotrány”).

Jellemző idézet: „Az a célom, hogy egy esztétikus, jó és szép alkotmány szülessen, így ha tetszik, az a dolgunk, hogy egy műalkotást hozzunk létre”.

 

 

 

Orbán Viktor


Megjelenés: Mokány vezérünket az Isten is államfőnek teremtette. Karakán fellépése már-már ijesztően tökéletes egységet alkot határozott vonásaival és lilás árnyalatú nyakkendőivel.

Lojalitás: Maximális.

Egyéb kvalitásai: Kimagasló tehetségű focista és kolbásztöltő szakember.

Veszélyfaktor: A Sándor-palotában állítólag nagyon magasak a lépcsők.

Jellemző idézet: „A bizalom olyan, hogy gyalogosan érkezik, és lóháton vágtat el.”

 

Figyelmébe ajánljuk