Két diák törte fel a KRÉTA fejlesztőcégének rendszerét

  • narancs.hu
  • 2022. december 17.

Belpol

A rendőrség szerint személyes adatokhoz nem jutottak hozzá.

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégének informatikai rendszerét még szeptember 18-án érte adathalász-támadás. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda (KR NNI) által frissen közzétett részletek szerint két kamasz fiú halászott a KRÉTA-ban, személyes adatokhoz azonban nem jutottak hozzá.

Az elkövetők a szeptemberi támadás során megszerezték a KRÉTA fejlesztőcégének egyik terméktámogatással foglalkozó alkalmazottjának felhasználóneveit és jelszavait, ezek ismeretében korlátozottan hozzáfértek a fejlesztőcég munkatársának irodai levelező rendszeréhez, használt adatbázisához, forráskód elemeket és adatokat töltöttek le. Az elkövetők legkevesebb 20 alkalommal léptek be a fejlesztőcég rendszerébe, több munkaállomást kártékony szoftverekkel (malware) fertőztek meg – olvasható a rendőrsé közleményében.

A támadás után több héttel később tett feljelentést követően a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztálya információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt indított nyomozást.

A rendőrök december 13-án egy 15 és egy 13 éves fiú, egymástól 82 kilométerre található otthonában tartottak kutatást,

melynek során számítástechnikai eszközöket és adathordozókat, malware-eket foglaltak le. Az idősebb diákot gyanúsítottként hallgatták ki, az életkora miatt felelősségre nem vonható 13 éves tanuló tanúkihallgatására később kerül majd sor. A rendőrség közleménye szerint a gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, tettére azonban nem szolgált magyarázattal.

A közlemény szerint a két diák számos iskolát érintő bombafenyegetéssel is összefüggésbe hozhatók, a 15 éves fiúval szemben pedig zsarolás kísérletének megalapozott gyanúja miatt már folyamatban van egy eljárás. A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint egy kártékony szoftver segítségével hozzáfért egy vele egyidős diáktársa levelező rendszeréhez, majd kilátásba helyezte kirúgatását, amennyiben nem fizet neki.

Arról, hogy a KRÉTA-rendszert két diák törte fel először Pintér Sándor beszélt a pénteki oktatási konzultáción. A 444 birtokába jutott hangfelvétel szerint a belügyminiszter a történteket úgy kommentálta: „Azért itt vannak tehetségek.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk