Két és fél év után csak most fizették ki több tanárnak a Covid miatti táppénz-kiegészítést

  • narancs.hu
  • 2024. július 11.

Belpol

100 százalékos táppénzt ígért a kormány a megbetegedett tanároknak, de többen csak most kapták meg a pénzüket. 

Két és fél év után kapta meg több pedagógus az elmúlt hetekben azt a táppénz-kiegészítést, amit még 2022-ben igényeltek koronavírusos megbetegedések miatt – írja a Népszava.

Miután 2020 márciusában kitört a koronavírus-járvány Magyarországon, a kormány 2020 szeptemberében bejelentette, hogy minden megbetegedett pedagógusnak 100 százalékos táppénz jár. Ezt azonban két részletben kaphatták meg: először a fizetésük 60 százalékának megfelelő táppénzre voltak jogosultak, a maradék 40 százalékra pedig azt követően számíthattak, miután a hatóságok befejezték a megbetegedéssel kapcsolatos eljárást.

Az igénylés során a tanároknak egyrészt bizonyítani kellett, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg, másrészt a hatóságok csak a PCR-tesztek eredményeit fogadták el, az otthon elvégezhető teszteket nem. 

A lapnak egy érintett tanár elmondta, 2022 januárjában került karanténba, és csak most, néhány napja utalták át neki azt az összeget, amellyel 100 százalékosra egészítették ki a táppénzét. Mint mondta, aikor korábban érdeklődtek, hogy mikor kapják meg a teljes összeget, folyamatosan azt a választ kapták, hogy nincs elég ügyintéző az igények elbírálásához.

A lap rákérdezett a kelet-pesti tankerületi központnál, mi az oka, hogy több pedagógusnak csak évekkel később sikerült kifizetni a teljes táppénzt. A válasz szerint a késlekedés oka a bürokratikus eljárásrend, ugyanis az eseteket nem a tankerület, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztálya bírálja el, megvizsgálva, hogy az eset elfogadható-e foglalkozási megbetegedésnek. Ezt követően a munkavédelmi hatóság értesíti a Fővárosi Kormányhivatalt, amely aztán a Magyar Államkincstárt és a tankerületi központot tájékoztatja a foglalkozási betegség elfogadásáról.

A Kelet-Pesti Tankerületben foglalkozási megbetegedés jogcímén mintegy 200 munkavállalónak fizettek eddig 100 százalékos táppénzt, ami megközelítőleg 33,8 millió forintot jelent.

A lap kereste a tankerületek felügyeletét ellátó Klebelsberg Központot (KK), hogy megtudja, országosan mennyi esetben fizettek 100 százalékos táppénzt a tankerületekben, ám a válasz szerint a KK pedig nem kért ilyen adatokat a tankerületi központoktól, ezért nem tudják. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk