Fent és lent és lent a Terézvárosban

Az utolsó emberig

Belpol

Budapest VI. kerületében is akadt pár furcsa figura, akik megpróbálták meghekkelni az ellenzéki polgármester újrázását a júniusi választáson. A szálak a legendás Andrássy úti ingatlanpanamákig vezetnek, és tovább a sötét erők felé. Véget érhetett egy barátság és a helyi MSZP is.

Terézvárosban, megfelelően az előzetes várakozásoknak, meggyőző fölénnyel nyerte a júniusi önkormányzati választást a momentumos Soproni Tamás: 66,35 százalékot kapott, míg a fideszes Kovács Balázs Norbertnek csupán a szavazatok 27,48 százaléka jutott Budapest VI. kerületében. Soproni öröme első ránézésre nem is lehetne nagyobb, hiszen tényleg agyonnyerte magát: az összes egyéni választókerületet az őt is támogató DK–Párbeszéd–LMP-koalíció emberei vitték el, a Fidesz összesen két képviselőt delegál a kerületi testületbe, őket is csak a kompenzációs listáról. A kompenzációs listán jutott még be az MKKP egy képviselője; valamint jelen cikkünk főhőse, Bálint György, a Hatodik Kerület Fejlődéséért Egyesület (HAFE) képviseletében. Bálint polgármesternek is indult, és 6,16 százalékot szerzett. Az, hogy a 2019-ben még az MSZP színeiben bejutott politikus a következő testületnek is a tagja lesz, jól mutatja, hogy a Fideszen kívüli világban sem minden fenékig tejfel – már ha valóban a Fideszen kívüli világról beszélünk.

Piacüzemeltetőből képviselő

Bálint György nem most kezdte a bajkeverést. Soproni Tamás már 2023-ban így nyilatkozott róla a Narancsnak: „Bízom benne, hogy a választók bölcsességének köszönhetően már csak egy évig jelent ő nehézséget a kerületnek. (…) A terézvárosiak tudják, hogy az MSZP a 2000-es években az Andrássy úti ingatlanpanamákkal gyakorlatilag kirabolta a kerületet. Ebben a ciklusban erősítették a csapatukat a józsefvárosi kínai piacról importált Bálint Györggyel, akiről csak a választás után derült ki, hogy az elítélt MSZP-s haverjával együtt 14 millió forinttal akarta megrövidíteni az önkormányzatot. Egy Átlátszó-cikkből azt is megtudtam, hogy egy büntetőügyben tett vallomása szerint több millió forintos vesztegetési összegeket adott át rendőröknek.”

A polgármester nem a levegőbe beszélt. Bálint az egykori józsefvárosi piac biztonsági emberéből lett a piac egyik utolsó tulajdonosa, mielőtt azt 2014-ben sok százmillió forintos tartozással felszámolták. Politikai karrierje újabb keletű, csak 2019-ben jutott be az (akkori) ellenzéki összefogás listáján a terézvárosi közgyűlésbe. A politikába az MSZP terézvárosi elnöke és korábbi alpolgármestere, Hatvani Csaba vajazta be, akinél kevés rosszabb mentort lehet elképzelni. Hatvani annak idején érintett volt az MSZP egyik hírhedt, 2004-es terézvárosi ingatlanpanamájában. A 2006-ban indult büntetőeljárásban megszületett vádirat szerint Fürst György akkori szocialista alpolgármester és 11 képviselő-testületi tag, köztük Hatvani, pályáztatás nélkül és áron alul adták el az Andrássy út 3. és 47. alatti ingatlanokat. A 2018-ban megszületett jogerős ítélet Fürstöt végül hanyag kezelésben találta bűnösnek, a többieket pedig, akik az előterjesztést megszavazták, pusztán megrovásban részesítette – de a vádlottakat 123 millió forint kártérítésre ítélte, amit az önkormányzatnak kellett volna megfizetnie.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk