Két magyar állampolgár van a koronavírus miatt lezárt kínai területen

  • narancs.hu
  • 2020. február 7.

Belpol

De egyikük se akar hazajönni.

Minderről a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, Menczer Tamás mesélt a parlament népjóléti bizottságának pénteki ülésén. Menczer azt is elmondta, hogy jelenleg 197 magyar tartózkodik Kínában, a pekingi nagykövetség mindannyiukkal folyamatos kapcsolatban van. Hozzátette: mind a három magyar, aki a japán partoknál veszteglő óceánjárón ragadt, egészséges. A hajón 61 fertőzöttet regisztráltak, de a zenész testvérpár és a felszolgálóként dolgozó magyar jól van, velük a tokiói nagykövetség tartja a kapcsolatot.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mindeközben azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy kiemelte: jelenleg a betegséggel kapcsolatos pánik lényegesen nagyobb probléma, mint a Magyarországon még ki nem mutatott vírus.

Nálunk csak gyanú volt

Múlt héten arról számoltunk be, hogy két ember esetében felmerült a gyanú: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de egy Debrecenből érkezett mintánál laboratóriumi vizsgálatot végeztek. Müller Cecília országos tisztifőorvos ekkor elmondta: ez inkább "a biztonságra való törekvést" jelzi, "nem számít pozitivitásra”.

Közben elterjedt a pletyka, hogy megvan a vírus ellenszere – de ez kacsának bizonyult. A sajtóhírekre reagálva Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője kijelentette: "Nincsenek ismert terápiák a 2019-nCov vírus ellen, és a WHO véletlenszerű ellenőrző próbákat javasol a hatékonyság és a biztonságosság mérésére". Egy kórokozó elleni védőoltás kidolgozása és tesztelése rendszerint éveket vesz igénybe, és gyakran jár "csapdákkal és kudarcokkal" – tette hozzá.

A tobzoska lehet a hibás

Nemrégiben kiderült az is, hogy nagy eséllyel a (védett, ámbár Ázsiában csemegének számító) tobzoskák lehettek a Kínában felbukkant új koronavírus köztes hordozói, amelyekről a fertőzés emberre terjedhetett át – számolt be pénteken internetes oldalán a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna kínai kutatókra hivatkozva. A dél-kínai Kanton két intézményének – a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetemnek és a Lingnan Kuangtung Modern Mezőgazdasági Laboratóriumnak – a kutatói ezer darab, természetes környezetből vett mintában található örökítő anyagot vizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy a tobzoska lehet a vírus köztes gazdaállata.

A koronavírussal kapcsolatos további hírekért kattintson ide!

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.