Kevesebb, mint kétezer pályakezdő tanár van, de ötezren mennek nyugdíjba évente

  • narancs.hu
  • 2023. július 12.

Belpol

Elfogytak a fiatal tanárok Magyarországon, és sehol sem látszik az utánpótlás.

Összesen 1884 volt az újonnan belépő pedagógusok száma a köznevelésben a most befejeződő tanévben – tudta meg a Népszava az Oktatási Hivataltól.

A lap azt is megnézte, hogy 2017-ben, amikor a most pályára lépők elkezdték felsőoktatási tanulmányaikat, az általános felvételi eljárásban összesen 18 183-an jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 9091 hallgatót vettek fel.

Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők alig több mint 10 százalékából, a képzést elkezdőknek pedig kevesebb mint 21 százalékából lett végül a köznevelésben elhelyezkedő pedagógus.

A Népszava által megkérdezett oktatáskutató, Nahalka István úgy becsüli, évente nagyjából 3-4 ezer fő mehet nyugdíjba, a Pedagógusok Szakszervezete viszont pontosabb számokat közölt: az idei évben várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Amikor már unod, de akkor sem tudod letenni

  • Domsa Zsófia

Irodalmi kentaurnak nevezte megjelenésekor Knausgård önéletírásának ötödik kötetét, az Álmokat, és egyúttal az író körül dúló hype nyomába eredt. Idézzük fel a recenziót az Ásatás sorozatban.