Kiállás Tverdota György mellett

  • narancs.hu
  • 2013. március 5.

Belpol

Újabb tanítványok emelik fel hangjukat az ELTE BTK botrányos létszám-leépítési módszerei ellen.

Tisztelt Dezső Tamás, Tisztelt Dékán Úr.

Az elmúlt héten a közvélemény szomorúan értesült arról, hogy a felsőoktatási intézményeket érintő megszorítások következményeként az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezetése március 1-jétől a 62 év feletti oktatók egy részét, huszonkét, többnyire nagy szaktekintélynek örvendő, pályája csúcsán álló professzort kényszernyugdíjazott, további 10 oktató óráit pedig egyéves fizetés nélküli szabadságolásukkal, a szemeszter kezdete után négy héttel, felfüggesztette. Bár mindannyian tisztában vagyunk a helyzet kényszerítő voltával, mégis megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy olyan tanárok is az elbocsátandók között szerepelnek, akik az egyetem szakmai nívójának garanciái, a BTK arculatának kialakításában elévülhetetlen az érdemük, és a szerepük ma is meghatározó. Olyan kutatók, akik nélkül az ELTE Bölcsészettudományi Kara nem maradhatna tovább az, ami eddig volt!

Szeretve tisztelt tanárunk, Tverdota György az ország legismertebb és legelismertebb irodalomtörténészeinek egyike, számos külföldi egyetemmel jó kapcsolatot ápoló kiváló szakember, a József Attila-kutatások vezetője. Tudása, pedagógai munkája, közösségszervező tevékenysége pótolhatatlan veszteség volna a Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék és a Doktori Iskola számára. Számunkra az ő segítő és tevékeny jelenléte alapvető, odaadó és alázatos munkája hiányában sokunk kutatómunkája megfeneklene.

Az Irodalomtudományi Doktori Iskola „Az irodalmi modernség” Doktori Oktatási Programjának hallgatóiként e levélben kérjük az egyetem vezetését, hogy ne kelljen nélkülöznünk Tverdota György tanár urat! Sokunknak jelenleg doktori témavezetője, a kezdetektől ő követi nyomon és segíti kutatásainkat, bírálja, kiegészíti, továbblendíti részeredményeinket, rengeteget tanultunk, tanulunk tőle, és tanulni szeretnénk a jövőben is!  Ennek a jól működő munkakapcsolatnak a megszüntetése számunkra ellehetetlenítené a doktori képzés folytatását.

Kérjük, hogy a fentieket figyelembe véve változtasson döntésén!

Az Irodalomtudományi Doktori Iskola „Az irodalmi modernség” Doktori Oktatási Programjának hallgatói.

Írások a leépítéssel kapcsolatban

A megalkuvás hiábavalósága - Narancsblog

Kiállás Nádasdy Ádám mellett

Interjú Dezső Tamás dékánnal

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.