Kiállás Tverdota György mellett

  • narancs.hu
  • 2013. március 5.

Belpol

Újabb tanítványok emelik fel hangjukat az ELTE BTK botrányos létszám-leépítési módszerei ellen.

Tisztelt Dezső Tamás, Tisztelt Dékán Úr.

Az elmúlt héten a közvélemény szomorúan értesült arról, hogy a felsőoktatási intézményeket érintő megszorítások következményeként az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezetése március 1-jétől a 62 év feletti oktatók egy részét, huszonkét, többnyire nagy szaktekintélynek örvendő, pályája csúcsán álló professzort kényszernyugdíjazott, további 10 oktató óráit pedig egyéves fizetés nélküli szabadságolásukkal, a szemeszter kezdete után négy héttel, felfüggesztette. Bár mindannyian tisztában vagyunk a helyzet kényszerítő voltával, mégis megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy olyan tanárok is az elbocsátandók között szerepelnek, akik az egyetem szakmai nívójának garanciái, a BTK arculatának kialakításában elévülhetetlen az érdemük, és a szerepük ma is meghatározó. Olyan kutatók, akik nélkül az ELTE Bölcsészettudományi Kara nem maradhatna tovább az, ami eddig volt!

Szeretve tisztelt tanárunk, Tverdota György az ország legismertebb és legelismertebb irodalomtörténészeinek egyike, számos külföldi egyetemmel jó kapcsolatot ápoló kiváló szakember, a József Attila-kutatások vezetője. Tudása, pedagógai munkája, közösségszervező tevékenysége pótolhatatlan veszteség volna a Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék és a Doktori Iskola számára. Számunkra az ő segítő és tevékeny jelenléte alapvető, odaadó és alázatos munkája hiányában sokunk kutatómunkája megfeneklene.

Az Irodalomtudományi Doktori Iskola „Az irodalmi modernség” Doktori Oktatási Programjának hallgatóiként e levélben kérjük az egyetem vezetését, hogy ne kelljen nélkülöznünk Tverdota György tanár urat! Sokunknak jelenleg doktori témavezetője, a kezdetektől ő követi nyomon és segíti kutatásainkat, bírálja, kiegészíti, továbblendíti részeredményeinket, rengeteget tanultunk, tanulunk tőle, és tanulni szeretnénk a jövőben is!  Ennek a jól működő munkakapcsolatnak a megszüntetése számunkra ellehetetlenítené a doktori képzés folytatását.

Kérjük, hogy a fentieket figyelembe véve változtasson döntésén!

Az Irodalomtudományi Doktori Iskola „Az irodalmi modernség” Doktori Oktatási Programjának hallgatói.

Írások a leépítéssel kapcsolatban

A megalkuvás hiábavalósága - Narancsblog

Kiállás Nádasdy Ádám mellett

Interjú Dezső Tamás dékánnal

Figyelmébe ajánljuk