Mit csinálunk március 15-én?

Nyíltan visszaél a joggal a főváros és a KIM

  • narancs.hu
  • 2012. január 19.

Belpol

Nem szükséges tényleg rendezvényt tartani a lefoglalt közterületeken, így jogos a főváros és a KIM akciója. Összesen tizenhat fővárosi közterületet foglaltak le március 15-re és október 23-ra, illetve az azokat övező napokra.

„A közterület-használati engedély 2012. március 12-től március 18-ig érvényes, ez a rendezvények előkészítéséhez, az építéshez, majd a bontáshoz szükséges időtartamot is magában foglalja” – így reagált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya arra a kérdésünkre, hogy az engedélyek miért egyhetes intervallumról szólnak. A KIM ráadásul ezeket a területeket két évre előre szeretné lefoglalni. Mint az közleményükben olvasható, „a nemzeti rendezvények sajátossága azonban, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre”. Az állami megemlékezések szokásos helyszínei – mint a Nemzeti Múzeum és vonzáskörzete, illetve a Kossuth tér – mellett a KIM további nyolc másik helyszínre, egyebek mellett a Ferenciek terére – tehát a Szabad Sajtó útjára –, a Március 15-e térre, a képviselői irodaház környékére, valamint a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája környékére is adott be foglalási kérelmet. A főváros ezeken túl már korábban lefoglalta az Andrássy utat, a Deák teret, a Hősök terét, a Clark Ádám teret és a Blaha Lujza teret is.

 


Fotó: LMP

Juhász Péter, az Egymillióan a sajtószabadságért csoport (EMS) képviseletében múlt vasárnap jelentett volna be demonstrációt március 15-re, a Szabad sajtó útjára. Juhász a narancs.hu-nak megerősítette: kedden a hatóságok arról tájékoztatták, hogy hatáskör hiányában nem fogadhatják el a gyülekezési törvényre történt hivatkozással benyújtott kérelmet, az érintett helyszínre ugyanis már korábban területfoglalási kérelmet nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat. (A KIM már az EMS kérelmének megszületése után eszmélt, és még kedden gyorsan újabb tíz helyre nyújtott be területfoglalási kérelmet. Az átfedések miatt a foglalások összesen tizenhat fővárosi helyszínt érintenek. A főváros egyébként nagy sürgősséggel hozta meg döntését az ügyben, hiszen tegnap villámsebességgel összehívott bizottsági ülésen a három fideszes delegált – Ughy Márton, Németh Zoltán és Szentkirályi Alexandra – elfogadta a kérelmeket, míg a két ellenzéki résztvevő – a jobbikos Losonczy Pál és az LMP-s Hanzély Ákos – nemmel szavazott.)

 

A narancs.hu által megkérdezett jogászok szerint a főváros és a KIM eljárása nem jogsértő, hiszen a benyújtott és elfogadott közterület-foglalási kérelmek még csak arra sem kötelezik az érintett szerveket, hogy a helyszíneken, a megjelölt időpontokban valóban rendezvényeket tartsanak, ahogy arra sem, hogy kérelmük beadása során megjelöljék, milyen programok céljából kerül sor a területfoglalásra.

Megpróbáltunk utánajárni, pontosan milyen rendezvényekre készülnek a Fővárosi Önkormányzat és a KIM illetékesei. Erre azonban Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetfőnök levele nem tért ki: a dokumentumban szűkszavúan csupán arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a Főpolgármesteri Hivatal – bár közterület-használati megállapodással rendelkezik a terület vonatkozásában – nem kívánja megakadályozni, hogy az Egymillióan a sajtószabadságért civil szerveződés 2012. március 15-én demonstrációt tartson az Erzsébet híd környékén, és kész egyeztetést folytatni a rendezvény szervezőivel a részletek tekintetében”.

 


Fotó: Németh Dani

Juhász „érdekesnek” minősítette az önkormányzat által küldött levél tartalmát, tekintve, hogy velük az önkormányzat hivatalos formában – egyelőre – nem vette fel a kapcsolatot. (Ugyanezeket a kérdéseket intéztük a KIM sajtófőosztálya felé is, ám arra vonatkozóan tőlük sem kaptunk tájékoztatást, hogy pontosan mi célból is foglalták le Budapest belvárosának szinte összes nagyobb területét.) Az EMS képviselőit és az ellenzéki pártokat aligha nyugtatja meg a KIM levelének utolsó két bekezdése, melyek szerint „a minisztérium kérelmében azt a szándékot jelezte, hogy mivel a nemzeti rendezvények sajátossága, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre, ezért a rendezvény helyszíneire várhatóan a következő években is igényt tart. A fővárosban – amely több száz közterülettel rendelkezik – bármely szervezet számára maradt hely.”

 

Arra a kérdésünkre, hogy milyen keretek közt tervezik a március 15-ei rendezvényüket megtartani, Juhász Péter úgy felelt: egyeztetés céljából egyelőre a főváros jelentkezésére várnak. Addig is csütörtök délután a nemtetszikarendszer.blogon a tüntetés szervezői közölték, hogy „követve nagy vezérünk példamutatását, a következő 100 évre mind március 15-re, mind október 23-ra bejelentettük a BRFK-n szokásos tüntetésünket a Szabad sajtó útra”.

Közben az MSZP is szóvá tette „a gyáva Fidesz pancser diktatúráját” – ahogy Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes fogalmazott, mire Selmeczi Gabriella nem késett a méltó visszavágással. Ez pedig mi más is lett volna, mint hogy az MSZP-nek nem mindig volt ilyen fontos nemzeti ünnepeink méltó megünneplése.

Figyelmébe ajánljuk