LMP: vidéki szervezetek külön utakon

Szél Bernadett válthatja Kaufer Virágot

  • narancs.hu
  • 2012. január 18.

Belpol

Nem csillapodnak a feszültségek az LMP-ben: saját utat tör magának a baranyai, a tolnai és a somogyi szervezet. Információink szerint Kaufer Virág helyére a párt szóvivője a legesélyesebb.

Szél Bernadett szóvivő a legesélyesebb a képviselői posztjáról nemrég lemondott Kaufer Virág helyére – értesült a narancs.hu. Végső döntés a párt január 28-i kongresszusán születhet, ahol számos kérdést kell rendeznie a Lehet Más a Politikának (LMP). Mint ismert, az elmúlt hetekben két zöld képviselő is jelezte, hogy kész visszaadni parlamenti mandátumát, és a továbbiakban más formában dolgozna tovább az ökopárt sikeréért. Kaufer Virág döntése véglegesnek tekinthető, Scheiring Gáboré még nem. Múlt héten aztán – Scheiring döntése másnapján – bejelentette lemondását frakcióvezetői tisztségéről Schiffer András, aki távozik a párt további döntéshozó testületéből, az országos politikai tanácsból (opt) és a választmányból is. A feszültségek mögött személyes problémák és a politikai stratégiát érintő nézetkülönbségek egyaránt meghúzódnak, azaz éles vitákra lehet tehát számítani a január 28-án esedékes kongresszuson, ahol stratégiai döntés születhet a párt új szervezeti struktúrájával és a szövetségi politika jövőjével kapcsolatban is. Miként arról múlt héten a párt képviselője, Vágó Gábor már említést tett: vagy a jelenlegi bázisdemokratikus működési rendszert szervezik újjá, vagy – a német, illetve az osztrák zöld párthoz hasonlóan – két társelnök irányíthatja majd a jövőben a magyar ökopártot. (Az LMP válságáról holnap megjelenő lapszámunkban részletesebben is olvashat – a szerk.)

Döntés születhet ugyanakkor Kaufer Virág megüresedett parlamenti helyének betöltéséről. Párton belül egyetértés mutatkozik abban, hogy a távozó női képviselő helyét egy másik női képviselő foglalja el. (Korábban az index.hu arról írt, hogy Linder Bálint – lapunk egykori munkatársa –, a párt jelenlegi sajtófőnöke lehet esélyes a képviselői posztra, ám ezt lapunknak az érintett határozottan cáfolta, hiszen ennek törvényi feltételei sem adottak, tekintve, hogy Linder nem is szerepelt a párt legutóbbi választási listáján.)

Szél Bernadett


Szél Bernadett

Fotó: MTI

 

Egyelőre három jelölt neve került szóba, igaz, a jelölés folyamata egészen a kongresszus előtti napokig még nyitott. Jelölést kapott Csiba Kata, a párt egykori szóvivője és erzsébetvárosi országgyűlési képviselőjelöltje, ám az első hírek szerint ő nem indul el Kaufer megüresedett helyéért. Szó van a párt egyik alapítója, Hajdú Mária jelöléséről, aki jelenleg az opt elnökségi tagjaként dolgozik. (Első információink szerint Hajdú még nem döntött arról, elfogadja-e a jelölést.) Vállalja a megmérettetést viszont Szél Bernadett, a párt jelenlegi szóvivője, akit az LMP-s képviselők a leginkább esélyes jelöltként emlegetnek Kaufer képviselői helyének betöltésére.

Akik nem állnak össze a szocikkal
Szerda kora délután a párt Baranya, Somogy és Tolna megyei választmánya arról tájékoztatta a nyilvánosságot és a párt döntéshozó szerveit, hogy pártszavazást kezdeményeznek az LMP szövetségi politikáját illetően. A vidéki szervezet közleménye szerint a párt célja továbbra is a kialakult politikai közeg, a jelenleg regnáló politikai elit leváltása kell, hogy legyen, „így ebben nem lehetnek szövetségeseink a rendszer részét képező politikai erők, mint például a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció vagy ezekből esetlegesen kialakuló további szervezetek”. A közlemény tartalma és időzítése több okból is érdekes. Egyfelől a Narancs információi szerint az LMP alapszabálya – formálisan legalábbis – nem ismeri el a pártszavazás intézményét. Maga a közlemény is elismeri, hogy a pártszavazás csupán informális aktus, „ugyanakkor a nyílt, őszinte részvétel lehetőségének megteremtésével nagy legitimitású döntés meghozatalának eddig méltatlanul mellőzött eszköze lehet”. A három szervezet elképzelése szerint a szavazás eredménye akár a párt január 28–29-én tartandó kongresszusára megszülethet, és azt az ülésen a kongresszusi küldöttek a szavazatukkal képviselhetik majd a formális döntések meghozatalakor. Ez a kezdeményezés komoly nyomás alá helyezheti a döntéshozó szerveket. A Narancs információi szerint ugyanis Schiffer lemondásának egyik közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a frakciótagok jelentős része nem támogatja egy olyan politikai határozat elfogadását, mely kizárná annak lehetőségét, hogy a legközelebbi választásokon az LMP esetleg egy választási pártszövetség részeként induljon el.

Figyelmébe ajánljuk