Milliárdokból sikerült bedönteni Puskás Ferenc klubját

Kispest, nagy pénzek

Belpol

Annyira sokba került az államnak a Budapest Honvéd focicsapatának egyre gyengébb szereplése, hogy 2022-ben inkább a tulajdonosokra hagyta az egész pénznyelő projektet.

A Budapest Honvéd (másik ismert nevén: Kispest) a hazai labdarúgásban az egyik legerősebb, nemzetközileg is jegyzett brand. Annak, hogy a Honvédból lett világszerte ismert játékos Puskás Ferenc – és a hajdani Arany­csapat magja –, máig tart a hatása: a klub történelmét feldolgozó Kispesti Futball Házába egészen meglepő időpontokban toppannak be külföldiek, de a Budapest külvárosában frissen felépült Bozsik Arénában sem okoz nagy meglepetést, ha ún. groundhopperekbe botlunk, akik a saját szemükkel akarják látni a futballvilágot hajdan uraló klubot.

A Kispest ebben a szezonban a magyar másodosztály második felében szenved, miután 2023-ban kiesett az NB I.-ből – pedig a csapat 2017-ben csupa saját nevelésű játékossal megnyerte az első osztályú magyar bajnokságot. És a kispesti Puskás-örökséget is egész egyszerűen einstandolta az a Felcsút („Puskás Akadémia”), amelynek még a teakonyhájára is 155 millió forint közpénz ment el.

NER-re gyere, ne arra!

Mi történt a Honvédnál a 2017-es bajnoki cím és a 2023-as kiesés között? Például az, hogy megérkezett Kispestre is a NER. Olyan nagyon messze addig sem volt, hiszen az akkori tulajdonos, az amerikás magyar George F. Hemingway mindig is lelkesen támogatta Orbán Viktort. A Honvéd ennek ellenére jobbára piaci alapon működött. Hemingway a több mint tíz évig tartó regnálása alatt először a különféle egzotikus helyekről alacsony fizetésért hozott játékosokban látta a jövőt, majd amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kezdeményezésére azok a klubok jártak jól pénzügyileg, amelyek saját nevelésű fiatalokat játszattak az akadémiákról, a Honvédban is megjelentek a kispesti srácok. Ők aztán az azóta szövetségi kapitányként az egész ország kedvencévé vált Marco Rossi irányítása alatt 2017-ben lenyomták a NER elit vállalkozójának, Garancsi Istvánnak a Videotonját is, holott a fehérvári csapat alaposan ki volt tömve állami pénzekkel. A Kispestnek azokban az években valamirevaló mezszponzora sem volt, miközben a Ferencváros focistáinak még a nadrágjára is jutott hirdetés, konkrétan a Fővárosi Csatornázási Műveké.

Hemingway 2019 áprilisában a Honvéd Futball Club Kft.-ben meglévő százszázalékos üzletrészét eladta a szentesi Metalcom cégcsoporthoz tartozó Reditus Equity Zrt.-nek. A Metalcom két fő tulajdonosa egyaránt bejáratott fideszes: Bozó Zoltán 2014-ben a Fidesz polgármesterjelöltje volt Szentesen (amúgy az idei választáson is indul), továbbá nagy szerepe volt az orbáni univerzumban az ország biztonságát szimbolizáló déli határkerítés építésében és üzemeltetésében. A másik tulajdonos az a Mendelényi Dániel, akit Áder János köztársasági elnök 2014-ben kinevezett a magyar gazdaság fejlesztésével megbízott rendkívüli és meghatalmazott utazó nagykövetnek, és aki jelenleg a Paks II. projekt igazgatótanácsában ül.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk